DISTRIBUIȚI

SUA au avertizat luni că sunt pregătite să adopte şi „alte măsuri” dacă negocierile pentru salvarea acordului privind programul nuclear al Iranului eşuează, fără însă a închide uşa diplomaţiei, relatează France Presse, potrivit agerpres.  

După un turneu de o săptămână în Golf şi în Europa, emisarul american pentru Iran, Rob Malley, a reiterat că Washingtonul are şi „alte opţiuni” pentru a împiedica Teheranul să acceadă la arma atomică, un avertisment deja formulat la jumătatea lunii octombrie de către şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, care lăsase să planeze implicit ameninţarea militară.


Citește și : Liga Arabă reacţionează la criza din Sudan

„Vom insista în continuare pe diplomaţie, chiar luând alte măsuri, dacă ne vom afla într-o situaţie în care aceasta va fi necesar”, a declarat presei Rob Malley. El a adăugat că guvernul preşedintelui Joe Biden continuă să considere că problema programului nuclear iranian „nu poate fi rezolvată decât pe cale diplomatică”.

„Nu vom închide niciodată uşa diplomaţiei”, a insistat el.

Cu toate acestea, înaltul oficial american a declarat că salvarea acordului din 2015 – cunoscut sub acronimul său în limba engleză JCPOA – destinat să împiedice Iranul să dezvolte arme nucleare, devine din ce în ce mai dificilă, atât timp cât guvernul iranian nu se decide să reia negocierile suspendate din iunie. Această „uşă nu va rămâne deschisă la infinit”, a avertizat diplomatul american.

Totuşi el a refuzat să fixeze un termen limită, explicând că nu este vorba de o „numărătoare inversă din punct de vedere cronologic”, ci „din punct de vedere tehnologic”: „La un moment dat, JCPOA s-ar putea dovedi prea golit de sens, întrucât Iranul va fi făcut progrese ireversibile” în materie nucleară.

Fostul preşedinte american Donald Trump a retras SUA în 2018 din acest acord încheiat de Iran cu comunitatea internaţională, considerându-l ca fiind insuficient, chiar dacă Teheranul îl respectase până la acea dată. Ulterior, SUA au reintrodus sancţiunile a căror ridicare o făcuse posibilă acest text, iar Iranul a început, ca represalii, să încalce din ce în ce mai mult restricţiile prevăzute în acord.

Preşedintele Biden s-a declarat pregătit să revină în acordul cu Iranul dacă Teheranul revine la angajamentele sale.

Citește și : Preşedintele Indoneziei cere înfiinţarea unui coridor pentru călătorii în Asia de Sud-Est

Negocierile indirecte începute în aprilie la Viena se află în impas de la alegerea în iunie a noului preşedinte iranian, care rămâne vag cu privire la intenţiile sale, suscitând o nerăbdare crescânda din partea marilor puteri.

„Unii critică SUA când evocă un ‘plan B’. Dar planul B, care se desfăşoară sub ochii noştri în prezent, pare a fi cel al Iranului, constând în a întârzia negocierile în timp ce îşi accelerează programul nuclear”, a denunţat Rob Malley.