DISTRIBUIȚI
Vanity Fair

Un procuror federal din New York a recomandat vineri o pedeapsă cu închisoarea „importantă” pentru fostul avocat al lui Donald Trump, Michael Cohen, în pofida cooperării sale în ancheta asupra amestecului rus în alegerile prezidenţiale din SUA, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Fostul om de încredere al preşedintelui american a comis acte „grave şi deliberate” şi merită o pedeapsă „importantă”, potrivit unui document judiciar care precedă pronunţarea sentinţei, miercurea viitoare.


Citește și : Mişcarea „Vestelor Galbene” capătă o amploare naţională şi afectează perspectivele Administraţiei de la Paris (Financial Times)

Michael Cohen a pledat vinovat în august de diverse deturnări de fonduri ieşite la iveală în timpul anchetei asupra suspiciunilor de colaborare între Moscova şi echipa candidatului Trump în timpul alegerilor prezidenţiale din 2016.

De atunci, el „a furnizat informaţii anchetatorilor, dintre care unele l-au ajutat pe procurorul special” Robert Mueller, subliniază procurorul new-yorkez Robert Khuzami în declaraţia sa scrisă. Pentru el, „acest factor trebuie luat în considerare” în pronunţarea pedepsei.

Însă „descrierea eforturilor sale este exagerată şi uneori incompletă”, a adăugat procurorul, recomandând o pedeapsă „uşor inferioară” intervalului între 51 şi 63 de luni de obicei dictată pentru tipul de delicte de care este acuzat.

Michael Cohen, care odinioară se declara pregătit „să încaseze una” pentru Donald Trump, a recunoscut săptămâna trecută că a minţit în privinţa unui proiect de investiţii al magnatului imobiliarelor în marja campaniei prezidenţiale.

Miliardarul republican l-a acuzat că a minţit pentru a evita închisoarea şi i-a dorit, într-o postare pe Twitter, să primească „o pedeapsă întreagă şi totală”, încălcând principiul constituţional al separării puterii executive şi judiciare, notează AFP.

Citește și : Directoarea financiară a Huawei arestată în Canada, acuzată de fraudă de justiţia americană