DISTRIBUIȚI

Statele Unite au anunţat vineri că au oferit Uzbekistanului trei milioane de doze de vaccin Moderna împotriva coronavirusului, un gest destinat consolidării relaţiilor cu ţara din Asia Centrală care se învecinează cu Afganistanul, relatează France Presse, potrivit agerpres

Ambasadorul SUA în Uzbekistan, Daniel Rosenblum, a scris pe Twitter că personalul său a întâmpinat vineri dimineaţă un avion ce transporta vaccinurile pe aeroportul din Taşkent, capitala acestei foste republici sovietice.


Citește și : Fostul cardinal american Theodore McCarrick, inculpat pentru agresiune sexuală asupra unui adolescent

„Un cadou din partea poporului american către poporul uzbec în cadrul Covax”, un mecanism internaţional conceput pentru a asigura accesul la vaccinuri pentru ţările sărace, a scris Rosenblum.

Washingtonul încearcă să-şi sporească influenţa în Asia Centrală pe măsură ce armata americană îşi finalizează retragerea din Afganistan, unde talibanii au câştigat teren luând sub control mai multe puncte importante de frontieră în ultimele săptămâni.

Citește și : Comisia Europeană cere statelor UE să ajute Lituania în gestionarea valului de mii de migranţi ilegali din Belarus

Tadjikistanul, o altă ţară având graniţă cu Afganistanul, a primit 1,5 milioane de doze Moderna prin Covax la începutul acestei săptămâni. Ţara de 9,5 milioane de persoane a făcut vaccinarea obligatorie pentru adulţi la începutul lunii iulie.

La rândul său, Uzbekistanul, o ţară de 34 milioane de locuitori, examinează o lege pentru a face vaccinarea obligatorie pentru anumite categorii de angajaţi.