DISTRIBUIȚI
JerusalemOnline

Statele Unite au promis marţi recompense ce pot ajunge la şapte milioane de dolari în schimbul unor informaţii utile prinderii a doi lideri ai grupării şiite libaneze Hezbollah, considerată de 20 de ani de către Washington ca o „organizaţie teroristă”, transmite AFP.

Departamentul de Stat american doreşte astfel să obţină informaţii ce ar putea conduce la „localizarea, arestarea sau condamnarea în orice ţară” a lui Talal Hamiyah şi a lui Fouad Chokr, au anunţat oficiali de la Washington. SUA sunt pregătite să ofere până la şapte milioane de dolari pentru primul şi până la cinci milioane pentru cel de-al doilea.


Conform Departamentului de Stat, Talal Hamiyah „conduce ramura teroristă internaţională a Hezbollah” şi a fost „legat de mai multe atentate teroriste” sau „răpiri vizând americani”. Fouad Chokr este „un înalt comandant militar al forţelor grupării din sudul Libanului”, care a jucat „un rol-cheie în recentele operaţiuni militare ale Hezbollah în Siria”, dar de asemenea, în urmă cu mai mult timp, în atacul soldat cu peste 200 de morţi, în 1983, în rândul puşcaşilor americani, la Beirut.

După 20 de ani de când a fost plasată pe lista neagră de către Washington, „Hezbollah rămâne una din organizaţiile teroriste cele mai periculoase din lume”, a apreciat coordonatorul pentru contraterorism de la departamentul de Stat, Nathan Sales. Recompensele anunţate sunt „o nouă etapă pentru a creşte presiunea asupra lor şi a organizaţiei lor”, a spus el jurnaliştilor.

El a chemat aliaţii SUA să desemneze de asemenea Hezbollah ca „organizaţie teroristă” şi să nu facă o „falsă distincţie” între ramura politică şi cea militară. „Hezbollah este o organizaţie teroristă de la A la Z”, a insistat oficialul american.

Uniunea Europeană nu a clasat decât ramura militară a grupării islamiste pe lista sa de organizaţii teroriste.

În timp ce administraţia Trump se pregăteşte să-şi prezinte în această săptămână poziţia faţă de acordul nuclear iranian, Nathan Sales a declarat de asemenea că Hezbollah a putut deveni o „ameninţare globală” doar graţie „susţinerii” de către Teheran. SUA acuză Iranul că încalcă „spiritul” acordului din 2015 prin rolul său „destabilizator” în Orientul Mijlociu şi prin „susţinerea terorismului”.