DISTRIBUIȚI
El Siglo de Torreón

SUA au anunţat joi că oferă până la trei milioane de dolari pentru informaţii despre atacurile care le-au vizat interesele în Irak, la o zi după trimiterea a trei drone capcană împotriva unei baze unde staţionează soldaţi americani, relatează France Presse, potrivit agerpres

Autorităţile irakiene denunţă permanent „criminali” care comit atacuri „teroriste”, dar spun că le este greu să-i identifice pe cei care lansează rachete, pun bombe sau trimit drone capcană. Potrivit Washingtonului, este vorba de grupări înarmate proiraniene, a căror influenţă este în creştere în Irak.


Citește și : Jumătate din populaţia adultă a UE a fost vaccinată cu cel puţin o doză de vaccin anti-covid

Într-un text în limba arabă, însoţit de o înregistrare video, Departamentul de Stat american acuză „terorişti laşi care atacă reprezentanţe diplomatice americane în Irak şi se ascund apoi în mijlocul civililor”.

„America propune până la trei milioane de dolari pentru informaţii, trimiteţi-ni-le prin WhatsApp, Telegram sau Signal”, continuă Departamentul de Stat în acest text difuzat pe Twitter, împreună cu un număr de telefon din SUA.

De mai mult timp în Irak, SUA au propus milioane de dolari pentru informaţii despre jihadişti. Cele referitoare la noul şef al grupării jihadiste Stat Islamic în Irak, Amir al-Mawla, valorează de exemplu 10 milioane de dolari.

Acest anunţ survine după o nouă escaladare a acţiunilor combatanţilor pro-iranieni în Irak.

Pentru prima oară la Bagdad, miercuri seara, trei „drone capcană”, dintre care una interceptată, au vizat soldaţi americani amplasaţi în aeroport, potrivit armatei irakiene.

Atacurile cu drone capcană, între care prima împotriva intereselor americane în Irak a avut loc în urmă cu mai puţin de două luni, sunt o tehnică atribuită de experţi forţelor pro-iraniene în această ţară, după modelul atacurilor efectuate de rebelii houthi în Yemen împotriva Arabiei Saudite.

Tot miercuri, după o oră de la acest atac, cinci rachete au vizat o bază aeriană mai la nord unde operează subcontractanţi americani, potrivit unei surse din securitate.

Citește și : Talibanii pun stăpânire pe alte două districte din Afganistan

În cursul zilei de miercuri, combatanţii pro-iranieni şi-au exprimat satisfacţia pentru că ar fi înregistrat „o victorie în plus” în confruntarea lor cu un guvern pe care îl acuză că este prea aproape de SUA, inamicul declarat al Teheranului.

În total, 42 de atacuri au vizat ambasada americană din Bagdad, baze irakiene în care se află soldaţi americani şi convoaie logistice irakiene de sprijin pentru trupele străine de la începutul anului.