DISTRIBUIȚI

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a declarat că Washingtonul are ‘bune speranţe’ că va obţine eliberarea rapidă a pastorului american Andrew Brunson, judecat în Turcia şi a cărui soartă se află în centrul unei grave crize diplomatice între cele două ţări aliate, transmite AFP, potrivit agerpres.

Vineri este prevăzută o nouă audiere în procesul lui Andrew Brunson, care riscă 35 de ani de închisoare pentru spionaj şi activităţi teroriste, acuzaţii respinse de inculpat.


Citeşte şi: Cutremur puternic în estul îndepărtat al Rusiei

‘Am foarte bune speranţe că îi vom vedea pe pastorul Brunson şi pe soţia sa în măsură să revină în Statele Unite nu peste foarte mult timp’, a declarat Pompeo, răspunzând unei întrebări pe acest subiect, cu ocazia unui dineu organizat miercuri în onoarea sa de Jewish Institute for National Security of America, un grup pro-israelian.

‘Preşedintele Trump a pus accentul pe aceasta, administraţia este concentrată în acest scop şi avem speranţe foarte bune că vom avea un rezultat pozitiv peste nu prea mult timp’, a adăugat el.

Vezi şi: Uraganul Michael loveşte cu toată puterea coasta de sud-est a SUA. Vântul bate la rafală cu 250 km/h – VIDEO

Tonul lui Pompeo se vrea mult mai conciliant decât cel adoptat de Washington în această vară, când SUA au impus o serie de sancţiuni împotriva Ankarei şi au ameninţat cu noi măsuri punitive dacă pastorul nu va fi eliberat. Sancţiunile au provocat prăbuşirea lirei turceşti în august şi au adus la paroxism criza diplomatică dintre cele două ţări, aliate în cadrul NATO.

Andrew Brunson a fost încarcerat timp de un an şi jumătate, apoi plasat în reşedinţă supravegheată. Preşedintele Donald Trump, vicepreşedintele Mike Pence şi secretarul de stat Mike Pompeo au făcut din eliberarea pastorului o prioritate în relaţiile cu Turcia.