DISTRIBUIȚI
shutterstock.com

Economia americană a creat un număr peste aşteptări de noi locuri de muncă în luna martie, după rezultatele slabe din luna februarie, dar cu toate acestea rata şomajului a rămas nemodificată, informează AFP, potrivit Agerpres.

Potrivit datelor publicate vineri de Departamentul american al Muncii, prima economie a lumii a creat luna trecută 196.000 de noi locuri de muncă, peste estimările analiştilor care mizau pe 170.000 de noi locuri de muncă. De asemenea, datele privind numărul noilor locuri de muncă create în luna februarie a fost revizuit în sus, până la 33.000 de noi locuri de muncă, de la 20.000 cât s-a anunţat iniţial.


Citește și : CONFRUNTĂRI la frontiera cu Fâşia Gaza: Zeci de protestatari palestinieni, răniţi de armata israeliană

În pofida relansării procesului de creare de noi locuri de muncă, rata şomajului a rămas nemodificată la 3,8% în luna martie, cel mai redus nivel înregistrat de SUA în ultimii 50 de ani.

În luna februarie, crearea de noi locuri de muncă a avut de suferit de pe urma închiderii serviciilor administrative (‘shutdown’),
ca urmare a disputelor dintre preşedintele Donald Trump şi democraţii din Congres cu privire la finanţarea construcţiei zidului anti-imigraţie de la frontiera cu Mexicul.

În schimb, în martie piaţa muncii din SUA şi-a revenit, graţie sectorului serviciilor. Numărul de noi locuri de muncă a fost cel mai mare în sectorul sănătăţii (61.000 de noi locuri de muncă), restaurante şi baruri (27.000 de noi locuri de muncă) şi servicii pentru profesionişti (34.000 de noi locuri de muncă). Chiar şi serviciile publice au creat 14.000 de noi locuri de muncă. În schimb, sectorul manufacturier a eliminat 6.000 de locuri de muncă.

Economia americană, prima economie a lumii, a creat locuri de muncă timp de 102 de luni consecutive, cea mai lungă perioadă din istorie, iar rata şomajului este la cel mai scăzut nivel de la finele anilor 1960. Însă în ultimele luni ritmul de creare de noi locuri de muncă a fost afectat de războiul comercial declanşat de administraţia Trump. În plus, încetinirea economiilor din Europa şi Asia a dus la reducerea cererii pentru exporturile americane.

Citește și : Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa avertizează regimul al-Assad să nu utilizeze arme chimice