DISTRIBUIȚI

Iranul a dezminţit vineri informaţii potrivit cărora preşedintele american Donald Trump ar fi transmis, în noaptea de joi spre vineri – prin internediul Omanului – , un mesaj prin care avertiza Teheranul cu privire la un atac american iminent, relatează AFP, scrie news.ro.

”America nu a trimis vreun mesaj prin intermediul Omanului Iranului”, a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului Suprem al Securităţii Naţionale iraniene, Keyvan Khosravi, citat de telviziunea de stat iraniană.


Citește și : Trump afirmă că a oprit în ULTIMUL MOMENT un atac asupra Iranului pentru a evita producerea de VICTIME

”Nu e nimic adevărat în toată povestea asta”, a spus el.

Potrivot televiziunii de stat, Keyvan Khosravi reacţiona astfel în urma unor informaţii difuzate de presa străină, porivit cărora preşedintele american Donald Trump ar fi dat un ultimatum – prin intermediul emisarului sultanatului Omar – că se pregătea să lanseze un atac împotriva Iranului, dacă Republica islamică nu acceptă să negocieze.

Tensiunea a crescut cu un nivel între Teheran şi Washington, după ce Iranul a doborât joi un avion fără pilot (dronă) de tip QR-4 Global Hawk aparţinând Marinei americane (US Navy).

Republica islamică acuză că avionul a survolat spaţiul aerian iranian, ceea ce armata americană dezminte.

Ziarul The New York Times (NYT) a dezvăluit că Trump a aprobat mai întâi atacuri – ca represalii – vizând ţinte iraniene, iar apoi s-a răzgândit.

Trump a anunţat vineri că a ”deprogramat” atacuri militare contra Iranului pentru că ele nu ar fi reprezentat represalii ”proporţionale” faţă de distrugerea dronei.

Citește și : Un secretar de stat britanic, SUSPENDAT după ce a agresat o militantă Greenpeace în timpul unei recepţii – VIDEO

Locatarul Casei Albe a precizat că i s-a spus că atacurile americane – care ar fi vizat trei instalaţii iraniene – ar fi putut să se soldeze cu 150 de morţi.

Omanul, care întreţine bune relaţii atât cu Iranul, cât şi cu Statele Unite, a mai asigurat, în trecut, misiuni de bune oficii între cei doi inamici.