DISTRIBUIȚI

Departamentul de Stat american a anunţat luni că nu are ”niciun indiciu până în acest moment” că detenţia unui american în Emiratele Arabe Unite (EAU) are legătură cu relaţiile sale cu jurnalistul saudit Jamal Khashoggi, care a fost asasinat în 2018 la Istanbul, transmite Reuters, potrivit agerpres.

”Dar noi încă strângem informaţii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.


Citeşte şi: Moscova intenţionează să impună ‘termeni complet diferiţi’ dacă vor fi reluate negocierile de pace – Black News

Săptămâna trecută, autorităţile din EAU l-au arestat pe Asim Ghafoor, cetăţean american şi avocat pentru drepturi civile care anterior lucrase ca avocat pentru jurnalistul saudit Jamal Khashoggi, ce a fost asasinat la 2 octombrie 2018 în consulatul Arabiei Saudite la Istanbul.

Serviciile de informaţii americane afirmă că prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman a aprobat operaţiunea care l-a vizat pe Khashoggi. Prinţul saudit neagă orice implicare. Arestarea lui Ghafoor a coincis cu o vizită a preşedintelui american Joe Biden în Arabia Saudită.

Un reprezentant al guvernului de la Abu Dhabi a afirmat luni că Statele Unite îl anchetau pe Ghafoor pentru spălare de bani şi evaziune fiscală şi în 2020 solicitaseră asistenţă şi informaţii din partea EAU.

Ulterior, EAU au început propria investigaţie, care ”a furnizat dovezi suficiente ale încălcării legilor EAU cu privire la spălarea de bani şi taxe”.

În 25 mai acest an, Asim Ghafoor a fost condamnat de tribunalul penal din Abu Dhabi la trei ani de închisoare pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, la plata unei amenzi de 816.000 dolari şi la deportare.

Citeşte şi: Acord în cadrul UE pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord – Black News

”Dl. Ghafoor are dreptul de a face apel la condamnarea şi sentinţa sale”, a adăugat reprezentantul EAU.

Pe 2 octombrie 2018, jurnalistul saudit Jamal Khashoggi a fost asasinat în consulatul saudit de la Istanbul de către un grup de persoane venite special de la Riad. Critic al puterii saudite după ce fusese apropiat de aceasta, Khashoggi, care locuia în SUA, era angajat al publicaţiei americane The Washington Post. El venise la consulatul ţării sale pentru a solicita documente necesare pentru căsătoria cu logodnica sa turcoaică Hatice Cengiz.