DISTRIBUIȚI

Statele Unite nu au în plan o schimbare a politicii de sancţiuni aplicate Venezuelei ‘fără paşi constructivi’ din partea preşedintelui acestei ţări, Nicolas Maduro, pentru restabilirea democraţiei, a indicat purtătoarea de cuvânt a Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă, Adrienne Watson, transmite Reuters, potrivit agerpres.

‘Politica noastră de sancţiuni împotriva Venezuelei rămâne neschimbată. Vom continua să ne implementăm şi să ne impunem sancţiunile împotriva Venezuelei’, a declarat Watson, după ce cotidianul Wall Street Journal (WSJ) a scris că Washingtonul se pregăteşte să relaxeze unele sancţiuni spre a permite corporaţiei Chevron să reia extracţia de petrol în ţara sud-americană.


Citește și: Val de nemulţumiri în UK! Un cercetător britanic primește O ALTĂ bursă din SUA pentru a investiga COVID – Black News

Conform WSJ, în schimbul relaxării sancţiunilor, guvernul lui Maduro ar relua negocierile cu opoziţia din Venezuela pentru a discuta condiţiile necesare organizării de alegeri prezidenţiale libere şi corecte în 2024.

Preşedintele american Joe Biden a anunţat sâmbătă eliberarea de către Venezuela a şapte deţinuţi americani, guvernul de la Caracas informând în paralel că doi venezueleni, identificaţi drept nepoţii soţiei preşedintelui Maduro, au fost eliberaţi de Washington, potrivit AFP.

Anunţul de sâmbătă se înscrie în contextul unei încălziri a relaţiilor între Caracas şi Washington.

SUA, care nu au recunoscut realegerea lui Maduro în 2018, au încercat îndepărtarea lui de la putere aplicând Venezuelei o serie de sancţiuni, în principal un embargou asupra importurilor americane de petrol din această ţară.

În martie, Venezuela a eliberat din detenţie doi cetăţeni americani după vizita surpriză la Caracas a unor emisari americani de înalt nivel.

Citeşte şi: Doi morţi şi clădiri distruse în urma unor bombardamente ruseşti asupra oraşului Zaporojie – Black News

Invazia din Ucraina şi sancţiunile contra Rusiei au făcut să crească tensiunile în jurul preţului petrolului, în vreme ce Venezuela rămâne un producător major, dar şi un aliat al Moscovei.

Potrivit unor analişti, în acest context Washingtonul ar putea fi tentat să atenueze sancţiunile împotriva Venezuelei.