DISTRIBUIȚI
The Independent

SUA nu „au constatat în acest stadiu o evadare majoră” a deţinuţilor din gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) aflaţi sub controlul forţelor kurde în Siria în pofida ofensivei în curs în Turcia, a declarat marţi un înalt responsabil american, relatează AFP, potrivit agerpres.

Responsabilul citat a dat asigurări în faţa jurnaliştilor că singurul „incident notabil” este legat de circa o sută de strămutaţi, în mare parte soţii sau copii ai jihadiştilor, care au dispărut după lansarea ofensivei turce.


Citește și : Boris Johnson şi Jens Stoltenberg spun că ofensiva turcă în Siria trebuie să se încheie

Luni, ministrul american al apărării Mark Esper a estimat că ofensiva militară turcă împotriva unei miliţii kurde aliate occidentalilor în lupta împotriva Statului Islamic a provocat „eliberarea a numeroşi deţinuţi periculoşi” din rândul jihadiştilor.

La Pentagon se estimează totuşi că asta nu implică decât câteva zeci de deţinuţi care au ajuns în libertate din varii motive, în timp ce forţele kurde continuă să securizeze închisorile.

Înaltul responsabil american care a vorbit marţi sub acoperirea anonimatului a făcut din nou apel la europeni să-şi repatrieze concetăţenii deţinuţi în nord-estul Siriei, afirmând că preferă această soluţie unui transfer al lor către Irak, unde ar putea fi judecaţi de justiţia locală sau de un viitor tribunal internaţional.

Citește și : În plin taifun, două persoane fără adăpost nu au fost primite într-un refugiu din Japonia

El a dat asigurări că Washingtonul este „de acord, în principiu”, cu ideea franceză a unei reuniuni ministeriale de urgenţă a coaliţiei internaţionale anti-SI.

„Dar nu are sens să ne întâlnim doar pentru a face o reuniune, vrem mai întâi să vedem ce poate ieşi din asta (…) ce presiune suplimentară poate rezulta pentru a ajunge la o încetare a focului” între turci şi kurzi, a pledat el.