DISTRIBUIȚI
The Culture Supplier

Moştenitorii romancierei americane Harper Lee au solicitat unei instanţe de judecată blocarea unei adaptări scenice a romanului emblematic „To Kill a Mockingbird” („Să ucizi o pasăre cântătoare”), realizată de Aaron Sorkin („The Social Network”,”Molly’s Game”), informează joi AFP, potrivit agerpres.

Producătorul Scott Rudin s-a înţeles în 2015 cu Harper Lee, care a decedat în februarie 2016 la vârsta de 89 de ani, pentru adaptarea pe Broadway a uneia dintre cele mai faimoase opere din literatura americană.


Citește și : Donald Trump : ‘Se pare’ că Rusia s-a aflat în spatele otrăvirii agentului Skripal

Publicată în 1960, cartea s-a vândut în peste 40 de milioane de exemplare, a fost tradusă în peste 40 de limbi şi încă vinde aproximativ un milion de exemplare pe an, potrivit documentului depus marţi la un tribunal federal din Alabama şi consultat joi de AFP.

„To Kill a Mockingbird” a fost deja adaptat pentru cinematograf în 1962, realizarea fiind recompensată cu trei Oscaruri, dar şi pentru scenă, de Christopher Sergel, în 1970.

Îngrijoraţi de interviurile lui Aaron Sorkin, însărcinat să scrie scenariul pentru această nouă adaptare, moştenitorii romancierei i-au împărtăşit preocupările producătorului Scott Rudin.

După ce au consultat o primă versiune a piesei, ei şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la ceea ce au considerat că ar fi o rescriere a personajului Atticus Finch.

Aaron Sorkin a fost recompensat cu Oscar pentru „The Social Network” (2011) şi a primit, de asemenea, mai multe premii Globul de Aur şi Emmy pentru contribuţia sa la scenariul filmului lui Danny Boyle „Steve Jobs” (2015) şi la serialul de televiziune „The West Wing”.

Rudin a încercat sa-i liniştească pe moştenitori, conform documentelor oficiale, asigurându-i că producţia nu va implica nicio „modificare majoră”.

Însă, după lecturarea unei noi versiuni, la jumătatea lunii februarie, avocata moştenitorilor, Tonja Carter, a estimat că nu s-a făcut nimic pentru a se remedia situaţia, ci dimpotrivă, după cum se notează în documentele depuse la tribunal.

După mai multe schimburi tensionate, avocatul Rudinplay, compania lui Scott Rudin, i-a informat pe moştenitori că opinia lor are doar caracter consultativ.

Moştenitorii scriitoarei Harper Lee solicită instanţei să le fie respectate prerogativele şi să li se recunoască capacitatea de control asupra versiunii finale a adaptării scenice, notează AFP.

Citește și : Rusia nu a dezvoltat niciodată programe de arme chimice ‘Noviciok’ (Serghei Riabkov)