DISTRIBUIȚI
Reuters

Statele Unite şi Mexicul au promis marţi că vor coopera cu state din America Centrală pentru a reuni cât mai curând posibil familii de migranţi separate la graniţa SUA, în contextul în care administraţia preşedintelui Donald Trump s-a confruntat cu critici asupra acestei măsuri, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Peste 2.300 de copii au fost separaţi de părinţii lor după ce administraţia SUA a pus în aplicare o politică de ”toleranţă zero”, la începutul lunii mai. Anunţată în aprilie, politica de ‘toleranţă zero’ implica separarea copiilor de părinţii lor, care erau imediat deferiţi justiţiei pentru trecere ilegală a frontierei.


Citeşte şi: SUA deschid o nouă linie a frontului în războiul comercial cu China

Trump a oprit măsura de separare a copiilor de părinţii lor migranţi luna trecută după protestele publice şi demersurile făcute în instanţă. El a semnat luna trecută un ordin executiv ca familiile de migranţi să rămână împreună după ce trec frontiera.

Ministrul pentru securitate internă al SUA Kirstjen Nielsen s-a întâlnit cu ministrul de externe al Mexicului Luis Videgaray şi cu miniştri din America Centrală în oraşul Ciudad de Guatemala pentru a discuta cu privire la aceste măsuri de separare a familiilor de migranţi şi la modalităţile de a combate bandele criminale care profită de situaţia migranţilor.

„Rămânem foarte hotărâţi să reunim familiile care au fost separate ca urmare a intrării ilegale şi vom colabora cu colegii noştri aici pentru a le repatria cât mai curând posibil”, a declarat Nielsen jurnaliştilor la o conferinţă de presă.

Videgaray, care şi-a reafirmat criticile la adresa politicii de ”toleranţă zero”, pe care a calificat-o drept „inumană”, şi-a asumat acelaşi angajament. Miniştrii au promis de asemenea mai multe eforturi pentru a împiedica traficul de persoane care face victime şi în rândul migranţilor.

Citeşte şi: Condamnat pentru genocid, Ratko Mladic acuză NATO că i-a distrus ţara

Autorităţile din Guatemala au declarat că 11 grupuri de familii reunite cu 131 de persoane au fost transportate marţi în ţară la bordul unuia dintre cele două avioane care au adus cetăţeni expulzaţi.

Un oficial de la migraţie din Guatemala a declarat că accesul la grupurile de familii a fost restricţionat. Alţi cetăţeni expulzaţi care aşteaptă să fie reuniţi cu familiile au mers pentru a protesta împotriva situaţiei lor la hotelul unde avea loc reuniunea miniştrilor.

Reuniunea ministerială din Guatemala a survenit în contextul în care un judecător a decis că guvenul SUA trebuie să reunească rapid cu familiile 63 de copii cu vârsta sub cinci ani care au fost separaţi de oficiali din imigraţie după trecerea frontierei SUA-Mexic, în caz contrar riscând sancţiuni.

Peste 500.000 de oameni traversează în fiecare an ilegal frontiera de sud a Mexicului, pentru a încerca apoi să ajungă în SUA, potrivit cifrelor ONU. Mulţi dintre ei fug din calea violenţei şi sărăciei din Guatemala, Salvador sau Honduras. În timpul traversării lor spre Mexic, ei sunt adesea victime ale bandelor criminale şi traficanţilor de fiinţe umane.