DISTRIBUIȚI
Stiri pe surse

Statele Unite au repetat vineri Mexicului că planul său de reformare a pieţei energetice le-a provocat „preocupări reale”, deoarece ameninţă investiţii private americane de zeci de miliarde de dolari, notează AFP, potrivit agerpres

„Proiectul de reformă ar putea, de asemenea, să pericliteze eforturile comune ale Mexicului şi Statelor Unite pentru energie curată şi climat”, a adăugat secretarul american al Energiei, Jennifer M. Granholm, într-un comunicat, după o vizită de două zile în Mexic, joi şi vineri.


Citește și : Erdogan vrea să medieze conflictul dintre Rusia şi Ucraina! După vizita anunţată la Kiev, liderul de la Ankara are în vedere ‘un popas’ la Moscova

Reprezentanta americană „a transmis în mod expres +preocupările reale+ ale administraţiei Biden-Harris” în cursul întâlnirilor cu oficiali mexicani, inclusiv cu preşedintele Andres Manuel Lopez Obrador.

„Am primit asigurări că Mexicul s-a angajat să susţină energia curată şi să rezolve disputele actuale legate de proiecte privind energia în cadrul legii”, a afirmat ea.

Ambasadorul Statelor Unite în Mexic şi reprezentantul comercial al Statelor Unite exprimaseră deja public preocupările ţării lor în lunile precedente.

Reforma constituţională a energiei are ca obiectiv „modernizarea şi consolidarea, fără a le privatiza”, a celor două companii naţionale deţinute 100% de stat Petroleos Mexicanos (Pemex) şi Comisia Federală a Electricităţii (CFE), potrivit guvernului mexican. De exemplu, intenţionează să rezerve 54% din piaţa de energie electrică pentru CFE.

Acest proiect de reformă ar putea ameninţa „cel puţin 44 de miliarde de dolari de investiţii private în sectorul energetic”, au scris trei senatori democraţi într-o scrisoare adresată secretarului Energiei înainte de călătoria ei în Mexic, precum şi secretarului de stat Antony Blinken.

Executivul mexican doreşte, de asemenea, „să combată eficient corupţia” din sectorul energetic.

Citește și : O nouă sub-variantă Omicron îi pune pe jar pe oamenii de ştiinţă

Fostul preşedinte al Pemex Emilio Lozoya se află în arest preventiv pentru presupusa sa responsabilitate în scandalul Odebrecht, gigantul brazilian în construcţii care a oferit sume de bani în schimbul unor contracte în mai multe ţări din America Latină. Procuratura a cerut o pedeapsă de 39 de ani de închisoare împotriva lui.

Pe de altă parte, Pemex a finalizat achiziţia rafinăriei Deer Park din Texas, joi, în timpul vizitei secretarului la Energie, cumpărând 50% din acţiuni de la Shell pentru 596 de milioane de dolari.