DISTRIBUIȚI
Digi24

Președintele american Donald Trump a majorat vineri tarifele pentru importurile de produse chinezeşti în valoare de 200 de miliarde de dolari la 25 de procente, iar Beijingul a anunţat că va răspunde cu măsuri similare, cele două părţi continuând însă discuţiile pentru a salva acordul comercial.

Ministerul Comerțului din China a declarat că „regretă profund” decizia SUA, adăugând că va lua măsurile de combatere necesare, fără a da mai multe detalii, potrivit site-ului agenţiei Reuters, relatează mediafax.


Citește și: Cutremur puternic în sud-vestul Japoniei

Cresterea vine in mijlocul a doua zile de discuţii intre negociatorii americani şi chinezi pentru a încerca să salveze acordul comercial existent în scopul incheierii unui razboi comercial de 10 luni între cele două mari economii ale lumii.

Vicepremierul chinez Liu He, reprezentantul comercial american Robert Lighthizer și secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, au vorbit joi pentru 90 de minute și se așteaptă ca negocierile să fie reluate vineri.

Ministerul Comerțului a transmis că negocierile vor continua și că „speră că Statele Unite se vor putea întâlni la jumătatea drumului cu China, vor depune eforturi comune și vor rezolva problema prin cooperare și consultare”.

Citește și: Kim Jong Un a ordonat un exerciţiu de ‘lovitură cu rază lungă de acţiune’

În lipsa unei acțiuni din partea administrației Trump pentru a inversa creșterea, deoarece negocierile s-au extins pentru o a doua zi, Biroul Vamal și de Protecție a frontierelor americane a impus noua taxă de 25% asupra mărfurilor care părăsesc China după ora 12:01 AM EDT (04:01 GMT) .

Bunurile din cele peste 5.700 de categorii de produse care au părăsit porturile și aeroporturile chinezești înainte de miezul nopții vor face obiectul taxei inițiale de 10%, a spus purtătoarea de cuvânt a CBP.

Perioada de grație nu a fost aplicată celor trei runde anterioare de taxe aplicate anul trecut pe mărfurile din China, care au avut perioade de preaviz mult mai lungi cu cel puțin trei săptămâni înainte de intrarea în vigoare a taxelor vamale.