DISTRIBUIȚI
REUTERS

SUA le „cer Turciei şi Rusiei să înceapă imediat retragerea forţelor lor” din Libia, incluzându-i pe militari şi mercenari, a declarat joi la ONU ambasadorul american interimar, Richard Mills, relatează AFP, potrivit agerpres

„Le cerem tuturor părţilor externe, inclusiv Rusia, Turcia şi Emiratele Arabe Unite, să respecte suveranitatea libiană şi să înceteze imediat toate intervenţiile militare în Libia”, a insistat el în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate pe tema acestei ţări.


Citește și : Atena vrea să trimită patrule de poliţie în univesităţile şi campusurile elene! Mii de studenţi protestează împotriva legii

Această luare de poziţie clară şi fermă a noii administraţii americane a lui Joe Biden tranşează cu incertitudinea care a înconjurat în ultimii ani politica americană a lui Donald Trump cu privire la Libia. Acesta a părut să-l susţină la un moment dat pe omul forte din estul Libiei, mareşalul Khalifa Haftar, în detrimentul guvernului de uniune naţională (GNA), recunoscut de ONU şi care are sediul la Tripoli.

„În conformitate cu acordul de încetare a focului din octombrie, le cerem Turciei şi Rusiei să înceapă imediat retragerea forţelor lor din ţară şi retragerea mercenarilor străini şi combatanţilor pe care i-au recrutat, finanţat, desfăşurat şi susţinut în Libia”, a subliniat Richard Mills.

În decembrie, ONU a estimat că circa 20.000 numărul mercenarilor şi militarilor străini desfăşuraţi pe lângă cele două tabere rivale. ONU a contabilizat, de asemenea, zece baze militare total sau parţial ocupate de forţele străine în ţară.

În virtutea unui acord de încetare a focului încheiat între beligeranţi pe 23 octombrie, trupele străine şi mercenarii trebuiau să părăsească Libia în termen de trei luni. Termenul-limită, 23 ianuarie, a trecut fără niciun semn de retragere a mercenarilor din Libia.

Citește și : De ce cred unii oameni de ştiinţă că mutaţia britanică a coronaviruslui ar putea fi mai periculoasă?

Mareşalul Haftar este susţinut de Emiratele Arabe Unite, Egipt şi Rusia, în special prin intermediul mercenarilor din grupul de securitate privat Wagner apropiat de Kremlin, în timp ce GNA este sprijinit militar de Turcia şi de rebelii sirieni pe care i-a adus în Libia.

În cadrul videoconferinţei Consiliului de Securitate, o foarte mare majoritate a ţărilor membre, printre care India, Regatul Unit sau China, au cerut, de asemenea, retragerea trupelor străine şi a mercenarilor din Libia şi respectarea embargoului asupra armelor impus ţării din 2011.