DISTRIBUIȚI

Ambasadoarea SUA la NATO, Kay Bailey Hutchison, le-a cerut miercuri statelor membre NATO să nu-şi diminueze cheltuielile de apărare, în pofida efectelor economice negative ale pandemiei de coronavirus, invocând argumentul că riscurile de securitate nu vor dispărea odată cu COVID-19, informează agenţia EFE, scrie agerpres.

”Vom face totul pentru a garanta că avem aceste cheltuieli care au demonstrat că sunt foarte importante în această criză umanitară şi sanitară”, a spus ambasadoarea americană la o conferinţă de presă premergătoare reuniunii miniştrilor de externe ai statelor NATO, care se va desfăşura joi prin videoconferinţă.


Citește și : Merkel extinde măsurile de distanţare socială în Germania până după Paşte

”Ştim că va trebui să luăm decizii dificile, dar credem că alegerea securităţii este cea mai importantă”, a continuat ambasadoarea SUA, conform declaraţiei redate de agenţia EFE, care aminteşte că de când Donald Trump a ajuns la Casa Albă o prioritate a Washingtonului este ca statele membre NATO să-şi sporească bugetul apărării.

”Nici terorismul şi nici testele cu rachete balistice nu se vor opri după pandemie şi din acest motiv spun că membrii NATO vor trebui să aibă securitatea ca prioritate principală”, a insistat Kay Bailey Hutchison, deşi a recunoscut faptul că toate statele aliate ”suferă” pe plan economic din cauza coronavirusului.

Citește și : Putin a dat undă verde pentru a se institui starea de urgenţă în Rusia

În ce priveşte prezenţa medicilor militari ruşi în Italia, ea a menţionat că în contextul crizei actuale trebuie oferit ”orice ajutor poate fi dat”. ”Acesta este un moment în care, dacă putem şi avem capacitatea să ne ajutăm reciproc, trebuie să o facem şi o vom face”, a subliniat ambasadoarea americană.

În schimb, ea a dezaprobat ”dezinformarea, una provenită din Rusia, alta din China, care încearcă să-i învinovăţească pe alţii pentru această criză”.