DISTRIBUIȚI
Digi24

Statele Unite au lăudat Africa de Sud sâmbătă pentru transparenţa de care a dat dovadă în cazul descoperirii variantei Omicron a coronavirusului, în timp ce Pretoria afirmă că se simte pedepsită şi tratată incorect deoarece cetăţenii săi sunt trataţi ca persona non grata, transmite AFP, potrivit agerpres

Într-o conversaţie telefonică care a avut loc între secretarul de stat american Antony Blinken şi omologul său sud-african Naledi Pandor, şeful diplomaţiei americane „i-a lăudat pe oamenii de ştiinţă din Africa de Sud pentru identificarea rapidă a variantei Omicron”, se arată într-un comunicat al Departamentului de Stat.


Citește și : Primele două cazuri de infectare cu varianta Omicron din Germania au fost confirmate la Munchen

Antony Blinken a lăudat, de asemenea,”guvernul sud-african pentru transparenţa sa în împărtăşirea acestor informaţii, care ar trebui să servească drept model pentru întreaga lume”.

Interdicţiile de călătorie emise de mai multe ţări pentru cetăţenii sud-africani echivalează cu „pedepsirea Africii de Sud pentru secvenţierea sa genomică avansată şi capacitatea sa de a detecta noi variante mai rapid”, a deplâns sâmbătă situaţia guvernul sud-african, la două zile după anunţarea descoperirii Omicron.

„Uneori suntem pedepsiţi pentru că suntem transparenţi şi că facem lucrurile repede”, a regretat renumitul expert virusolog sud-african Tulio de Oliveira, a cărui echipă a detectat varianta Omicron.

Citește și : Preşedintele german îşi anulează în ultimul moment turneul în Golf din cauza evoluţiei pandemiei

AFP aminteşte că Statele Unite acuză Beijingul că a aşteptat prea mult înainte de a împărtăşi informaţii cruciale despre epidemie, susţinând că o gestionare mai transparentă ar fi putut ajuta la stoparea răspândirii virusului.