DISTRIBUIȚI
DW

Statele Unite au cerut marţi Israelului şi palestinienilor să evite uciderile ”profund regretabile” în rândul civililor, după atacuri ale statului evreu lansate în represalii la atacurile cu rachete din Fâşia Gaza, relatează AFP, potrivit agerpres.

”Pierderea de vieţi de partea israeliană, pierderea de vieţi de partea palestiniană, este ceva ce regretăm profund (…). Orice deces în rândul civililor este profund regretabil, fie că este vorba de palestinieni sau israelieni”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Ned Price.


Citește și : Ploaie de rachete lansate din Fâşia Gaza spre Tel Aviv

„Israelul are dreptul să se apere, dar în acelaşi timp regretăm informaţiile despre decesele civililor şi dorim ca aceasta să înceteze”, a insistat el. ”Nu vrem să vedem provocări. Provocările pe care le-am văzut au dus la pierderi de vieţi şi este profund regretabil”, a indicat purtătorul de cuvânt.

Atacurile cu rachete ale mişcării islamiste Hamas spre Israel şi loviturile aeriene israeliene asupra Fâşiei Gaza au continuat marţi, fiind cea mai gravă izbucnire a violenţelor din ultimii ani, în pofida cererilor repetate la dezescaladare din partea Statelor Unite şi a comunităţii internaţionale. Premierul israelian a promis că va intensifica atacurile împotriva Hamas.

Ned Price a condamnat încă o dată atacurile cu rachete lansate de Hamas, calificate drept ”atacuri teroriste oribile”, şi a apărat încă o dată dreptul Israelului la autoapărare. El a afirmat de asemenea că palestinienii au ”dreptul la securitate”.

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a avut marţi o convorbire cu omologul său israelian Gaby Ashkenazi pentru a ”reitera acest mesaj important pentru dezescaladare”, potrivit purtătorului său de cuvânt.

„Continuăm să facem apel la calm, continuăm să lansăm un apel tuturor părţilor la dezescaladare şi să manifeste reţinere în acţiunile lor”, a adăugat Ned Price.

Citește și : Biden consideră că există ‘posibilitatea foarte reală’ să îl aibă adversar pe Trump în 2024 (consilier)

La rândul său, premierul canadian Justin Trudeau a cerut, de asemenea, marţi o ”dezescaladare imediată”. „Violenţa şi atacurile trebuie să înceteze”, a declarat el presei.

”Atacurile cu rachete din partea Hamas sunt absolut inacceptabile. De asemenea, suntem profund preocupaţi de coloniile ‘israeliene’ şi ‘expulzările palestinienilor’ ”, a adăugat premierul canadian.