DISTRIBUIȚI
huffingtonpost.com

Mai mulţi judecători de imigraţie americani susţin că sunt supuşi la presiuni tot mai mari din partea administraţiei preşedintelui Donald Trump de a accelera expulzările de migranţi, sub ameninţarea că le vor fi retrase dosarele, relatează marţi AFP, potrivit agerpres.

Steven Morley, magistrat din Philadelphia, a fost informat prin e-mail că dosarul unui tânăr imigrant ilegal guatemalez care îi fusese atribuit a fost realocat la o altă instanţă, pentru a fi soluţionat mai repede.


Citește și : Tragedie în Italia: Nu este posibil să se lucreze şi să se moară aşa în 2018, afirmă Salvini

Asociaţia naţională a judecătorilor de imigraţie (NAIJ) a depus la 8 august o reclamaţie pe lângă Ministerul Justiţiei american pentru „atingere adusă autorităţii” sale.

„Esenţa meseriei de judecător este direct legată de capacitatea sa de a lua decizii fără intervenţia unor factori externi pentru a încerca să-l influenţeze”, a declarat pentru AFP preşedinta NAIJ, Ashley Tabaddor.

În SUA, tribunalele de imigraţie nu depind de puterea judiciară, ci de executiv, iar judecătorii sunt desemnaţi de ministrul justiţiei, care poate să-i şi revoce. Ministrul american al justiţiei, Jeff Sessions, care se situează pe aceeaşi linie dură cu Trump, a anunţat la începutul acestui an că judecătorii de imigraţie vor fi evaluaţi în funcţie de numărul de dosare pe care reuşesc să le închidă.

Măsura – motivată prin faptul că sistemul judiciar este sufocat de sutele de mii de proceduri în curs – reprezintă, în opinia preşedintei NAIJ, o sursă de „nelinişte şi preocupare” pentru judecătorii de imigraţie.

„Nu suntem la uzină. (…) Tratăm cazuri deosebit de complicate într-o manieră expeditivă, ca şi cum ar fi infracţiuni rutiere, în condiţiile în care miza este extrem de importantă”, a adăugat preşedinta de onoare a sindicatului, Dana Leigh Marks.

Citește și : Planul pentru Brexit al Theresei May, ar putea fi contestat din nou din partea propriului partid

Un purtător de cuvânt al Biroului executiv pentru analizarea dosarelor de imigraţie (EOIR), ţinând de Ministerul Justiţiei (Department of Justice) a precizat că judecătorului Morley i-a fost retras dosarul respectiv din cauza unor „potenţiale încălcări ale procedurilor şi practicilor guvernate de legea federală şi de regulamentul EOIR”. Purtătorul de cuvânt a mai spus doar că are loc o anchetă internă, fără a da alte detalii.

Dana Leigh Marks a notat că tribunalele de imigraţie au făcut întotdeauna obiectul presiunilor din partea administraţiei, inclusiv în timpul celei precedente a lui Barack Obama.

Dar „nu au fost niciodată atât de pronunţate ca acum”, a denunţat judecătoarea, subliniind că guvernul actual al SUA „încalcă de bunăvoie toate limitele”.