DISTRIBUIȚI
Fox News

Preşedintele democrat Joe Biden a ales un republican, fostul senator de Arizona Jeff Flake, drept candidat pentru postul extrem de sensibil de ambasador în Turcia, a anunţat marţi Casa Albă într-un comunicat, notează AFP, potrivit agerpres.

„Cu această numire, administraţia Biden reafirmă cea mai bună tradiţie a politicii externe şi diplomaţiei americane: crezul potrivit căruia politica partizană trebuie oprească la frontierele ţării”, a subliniat într-o postare pe blog Jeff Flake, opozant declarat al fostului preşedinte Donald Trump.


Citește și: Joe Biden îi critică dur pe republicanii americani: ‘Este un atac împotriva democraţiei’

Nominalizarea sa, care mai trebuie aprobată de Senat, intervine într-un moment delicat pentru relaţiile dintre Ankara şi Washington.

Acestea s-au răcit semnificativ de când Joe Biden i-a urmat în funcţie lui Donald Trump, care s-a pozat în aliat al preşedintelui turc Recep Tayip Erdogan.

Washingtonul se bazează, totuşi, pe Turcia pentru a juca un rol stabilizator în Afganistan, după retragerea trupelor americane, care va fi finalizată la sfârşitul lunii august.

Printre altele, Joe Biden a recunoscut genocidul armean sub Imperiul Otoman în timpul Primului Război Mondial, provocând furia Ankarei.

Cele două ţări, teoretic aliate în cadrul NATO, au şi alte teme de dezacord, începând cu achiziţionarea de către Turcia a unui sistem rusesc de apărare antiaeriană.

Citește și: Veneția INTERZICE navigarea marilor vase de croazieră

Alegerea lui Jeff Flake este anunţată în contextul în care ce administraţia Biden acţionează din plin pentru a ocupa unul după altul posturile de ambasador, multe dintre ele fiind vacante de la alegerea preşedintelui democrat.

La Ankara, Joe Biden l-a lăsat până în prezent pe ambasadorul numit de Donald Trump, David Satterfield.