DISTRIBUIȚI
AP

Secretarul american de Stat, Mike Pompeo, a transmis luni, prin intermediul unui comunicat, preocuparea Statelor Unite față de extinderea mișcării de protest din Hong Kong și față de creșterea nivelului de violență, relatează site-ul agenției Reuters, potrivit mediafax.

„Guvernul de la Hong Kong poartă responsabilitatea primară de aducere a calmului în Hong Kong”, a declarat oficialul american. „Protestele și violența nu pot fi rezolvate doar prin intermediul măsurilor legislative. Statul trebuie să ia pași clari pentru a rezolva preocuparea publică”, a mai adăugat acesta.


Citește și : Bilanţul prăbuşirii unui pod în sudul Franţei a urcat la doi morţi

În cadrul aceluiași comunicat, Pompeo a reiterat rolul pe care Partidul Comunist Chinez trebuie să îl joace în respectarea drepturilor și libertăților locuitorilor din Hong Kong.

Zeci de protestatari au evadat luni din interiorul clădirii Universității Politehnice din Hong Kong, aflată sub controlul forțelor de ordine locale. Universitatea a fost centrul unui schimb de violențe între protestatari și poliție, marcând cele mai intense săptămâni de conflicte de la începutul mișcării de prost anti-guvernamental, în urmă cu cinci luni.

Mișcarea de protest, începută în luna iunie, reprezintă una dintre cele mai mari provocări pentru regimul de la Beijing, de la venirea lui Xi Jinping la conducere, în 2012. Acesta neagă implicarea în politicile interne ale Hong Kongului și acuză statele occidentale de interferențe în scopul alimentării manifestațiilor.

Citește și : Cel puțin 24 de militari și alți 17 rebeli au murit în urma unui atac în nordul Mali