DISTRIBUIȚI
The Mercury News
With a misty U.S. Capitol in the distance, the American flags surrounding the Washington Monument fly at half-staff, Saturday, Dec. 1, 2018, in Washington, after President Donald Trump directed that American flags be flown at half-staff for 30 days to honor the memory of former President George H.W. Bush. (AP Photo/Jacquelyn Martin)

Statele Unite au anunţat vineri că intenţionează să deschidă o ambasadă în Vanuatu, un mic stat insular din Pacificul de Sud, pentru a-şi consolida prezenţa în această regiune în care Beijingul încearcă să îşi extindă influenţa, informează AFP, potrivit agerpres.  

O ambasadă în capitala Port-Vila ar „permite Statelor Unite să îşi aprofundeze relaţiile” în arhipelag şi să accelereze asistenţa pentru dezvoltare, inclusiv pe problema climei, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat american, care nu precizează o dată de deschidere.


Citește și : Putin vrea să elimine ‘dominaţia Occidentului’ în lume (presă)

Administraţia Biden, cu sprijin bipartizan în Congres, a extins rolul SUA într-o zonă căreia îi acordase o atenţie redusă până acum, după anunţul surpriză de anul trecut a unui acord de securitate între Insulele Solomon şi China. În pofida negării din partea Insulelor Solomon, ţările occidentale, în primul rând SUA şi Australia, se tem că acest pact va permite Beijingului să îşi consolideze prezenţa în Pacific.

SUA şi-au redeschis ambasada din Insulele Solomon în februarie, la 30 de ani după ce a fost închisă. Vicepreşedinta Kamala Harris a anunţat, de asemenea, la un summit de anul trecut, că Washingtonul va deschide ambasade în Kiribati şi Tonga.

Cu o populaţie de puţin peste 300.000 de locuitori, Vanuatu este clasat printre ţările cele mai expuse riscului de dezastre naturale, cum ar fi cutremure, furtuni, inundaţii şi tsunami.

Citește și : Ucraina exclude orice încetare a focului care să permită forţelor ruse să rămână în teritoriul ocupat