DISTRIBUIȚI
US Army Europe

SUA vor investi peste 200 milioane de dolari pentru renovarea şi modernizarea unor facilităţi – între care baze aeriene – înainte de utilizarea lor în Europa de către forţele aeriene americane, în principal pentru transportul de întăriri sau stocarea de materiale pentru a „descuraja” agresiunea Rusiei, conform bugetului Pentagonului pe 2018, relatează agenţia de presă belgiană Belga, potrivit agerpres.

Aceste cheltuieli (în valoare totală de 214,2 milioane dolari pentru anul fiscal 2018, care a început la 1 octombrie) se înscriu în cadrul „European Deterrence Initiative” (fosta „European Reassurance Initiative”).


Citeşte şi: Pentru prima oară în ultimii 29 de ani, A NINS în Florida – VIDEO

Aceste fonduri vor permite renovarea sau modernizarea unor aeroporturi militare, precum Amari (Estonia), Sliac şi Malacky (Slovacia), Lielvärde (Letonia), Kecskemet (Ungaria) sau Câmpia Turzii (România), dar de asemenea şi Keflavik (Islanda).

Aproape o treime din această sumă (67 de milioane de dolari) va fi cheltuită pentru proiectul „Central Region Storage Facility”, un depozit logistic instalat la Sanem, în apropiere de Luxemburg. Respectivul sit găzduieşte cea de-a 86-a Escadră de mentenanţă a forţelor aeriene americane şi este folosit pentru proiecţia forţelor.

Armata americană a decis, în urma anexării peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova şi a tensiunilor cu Rusia, reactivarea mai multor depozite abandonate după Războiul rece în Belgia, Olanda şi în Germania, în special a celui din Zutendaal (Limburg, în Olanda) pentru a stoca echipamente militare convenţionale în cadrul NATO, prin crearea a peste 150 de locuri de muncă. Acesta ar urma să devină pe deplin operaţional până la 1 mai.