DISTRIBUIȚI

Administraţia preşedintelui american Joe Biden sporeşte transferul de informaţii către Ucraina despre activităţile militare ruse în estul acestei ţări şi în Crimeea, în timp ce Rusia îşi concentrează strategia de atac către partea de est a Ucrainei, relatează joi CNN, potrivit agerpres

”Odată cu redesfăşurarea eforturilor militare ale Rusiei în sudul şi estul Ucrainei, ne-am revizuit instrucţiunile pentru a le oferi operatorilor mai multă claritate care să permită transferul de informaţii pentru ca Ucraina să se poată apăra în ceea ce cu siguranţă va fi un spaţiu de luptă dinamic”, a declarat acestui post un responsabil american din domeniul informaţiilor.


Citește și : Bolsonaro bagatelizează achiziţia a circa 50.000 de comprimate viagra pentru armată

Acesta a confirmat că Statele Unite ”au transmis şi vor continua să le transmită ucrainenilor informaţii pentru a le susţine capacitatea de a se apăra singuri în faţa agresiunii ruse venite de oriunde în Ucraina”.

Oficialul american a subliniat de asemenea că SUA ”transferă intens informaţii în timp real” către Ucraina, inclusiv asupra zonelor acestei ţări aflate sub controlul Rusiei de dinaintea invaziei începute pe 24 februarie.

Congresmeni republicani din Comitetul de Informaţii al Senatului american îşi exprimaseră anterior public temerea că administraţia preşedintelui democrat Joe Biden nu le-ar oferi ucrainenilor suficiente informaţii despre activităţile militare ruseşti, informaţii obţinute de SUA cu ajutorul sateliţilor, al avioanelor spion sau prin alte mijloace.

”În timp ce observăm că Rusia îşi îndreaptă atenţia către sudul şi estul Ucrainei, vă solicităm să asiguraţi că agenţiile noastre de informaţii împărtăşesc proactiv informaţii cu ucrainenii pentru a-i ajuta să-şi protejeze, să apere şi să recâştige fiecare porţiune din teritoriul suveran al Ucrainei, care include Crimeea şi Donbasul”, au menţionat congresmenii într-o scrisoare adresată luni şefei Comunităţii Naţionale de Informaţii a SUA (Director of National Intelligence – DNI), Avril Haines.

În timp ce armata rusă se regrupează pentru o nouă ofensivă în estul Ucrainei după ce şi-a retras trupele din nordul acestei ţări şi din jurul Kievului, preşedintele Joe Biden a anunţat miercuri un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 800 de milioane de dolari şi care va consta în arme, muniţii şi asistenţă de securitate.

Dacă ajutoarele anterioare s-au axat pe armament uşor şi pe rachetele antitanc şi antiaeriene portabile, de data aceasta noul ajutor include şi armament greu, precum blindate şi obuziere.

”Armata ucraineană a folosit cu un efect devastator armele pe care le-am oferit. Întrucât Rusia se pregăteşte să-şi intensifice atacul în regiunea Doneţk, Statele Unite vor continua să ofere Ucrainei capabilităţi pentru a se apăra”, a menţionat Biden într-o declaraţie în care a detaliat conţinutul noului ajutor militar furnizat de SUA către Ucraina.

Citește și : Peste 300 de oameni şi-au pierdut viaţa în cele mai grave inundaţii din istoria Africii de Sud

Acesta cuprinde 11 elicoptere Mi-17, 300 de drone Switchblade, 18 obuziere de calibrul 155 mm, 200 de transportoare blindate M113, 10 radare anti-artilerie, 500 de rachete anti-tanc Javelin şi 30.000 de seturi individuale de veste antiglonţ şi căşti de protecţie.

Statele Unite au oferit până în prezent Ucrainei circa 7.000 de rachete Javelin, circa o treime din stocul armatei americane, astfel că aceasta riscă să nu dispună de o cantitate adecvată de arme antitanc în cazul unui conflict, potrivit unui studiu elaborat de Centrul pentru Studii Internaţionale Strategice.