DISTRIBUIȚI
N1

Reprezentantul special al Washingtonului în Balcanii de Vest, Matthew Palmer, şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu posibila achiziţie de arme ruse de către Serbia, într-un interviu difuzat vineri seara de o televiziune din Macedonia de Nord, informează sâmbătă AFP, potrivit agerpres.

„Am auzit îngrijorări nu doar cu privire la desfăşurarea de echipamente militare ruse, ci şi din cauza posibilităţii de a vedea Serbia achiziţionând importante sisteme militare ruse”, a declarat Palmer la postul Elsat.


Citește și : Turcia ameninţă că va trimite deţinuţii islamiști în ţările de origine

Diplomatul american a reacţionat astfel la desfăşurarea, săptămâna trecută în Serbia, a unor sisteme S-400 şi Panţîr, cele mai bune sisteme ruse în materie de apărare antiaeriană, în cadrul exerciţiilor militare „Scutul slav” 2019.

Este pentru prima dată când aceste sisteme au fost trimise în străinătate pentru manevre, potrivit Ministerului Apărării al Federaţiei Ruse. Cu toate acestea, ele sunt desfăşurate în Siria, unde au făcut dovada eficacităţii lor.

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a lăsat să se înţeleagă, în timpul unei vizite la aceste manevre, că Serbia ar dori să achiziţioneze astfel de sisteme. „Am dori, însă în acest moment singurul mijloc ar fi ca Rusia să ni le lase, altfel noi nu avem mijloace să le procurăm”, a spus el.

Matthew Palmer a exprimat speranţa că Belgradul „va fi prudent cu privire la astfel de achiziţii”, dând de înţeles că ele ar comporta „riscul unei revizuiri a regimului de sancţiuni” împotriva Serbiei.

Citește și : Trump nu este primul care ‘se retrage la pensie’ în Florida, comentează ironic democraţii

Emisarul Casei Albe pentru Balcanii de Vest a subliniat „cooperarea militară strânsă între SUA şi Serbia”. „Credem că ea este mai semnificativă decât tot ce au făcut ruşii cu Belgradul”, a insistat el.

În Balcani, Serbia este principalul aliat al Rusiei, care susţine Belgradul inclusiv în dosarul Kosovo. În regiune, Moscova nu a văzut cu ochi buni aderarea Muntenegrului la NATO, în 2017.