DISTRIBUIȚI
dpa

Ambasadorul SUA în Germania, Richard Grenell (foto), a îndemnat Berlinul să scoată în afara legii mişcarea şiită Hezbollah, care este considerată de SUA drept organizaţie teroristă, informează vineri dpa, potrivit agerpres.

„Nu contează care este poziţia Uniunii Europene, Germania poate – la fel ca Olanda şi Marea Britanie – să o declare total (mişcarea Hezbollah) în afara legii”, a scris Grenell în ediţia de vineri a cotidianului Die Welt.


Citeşte şi: Dorian a făcut până acum 30 de morţi în Bahamas

„Aceasta nu doar ar opri Hezbollah să recruteze susţinători şi sponsori în Germania. (Prin aceasta), Germania ar trimite de asemenea un puternic semnal prin care ar spune că nu tolerează violenţa, terorismul şi ura antisemită”, a notat Grenell.

În Germania, la fel ca în multe alte state din UE, doar braţul armat al Hezbollah este scos în afara legii, în timp ce aripa politică este autorizată. UE a pus braţul armat al Hezbollah pe lista de organizaţii teroriste în 2013.

Marea Britanie a pus întreaga mişcare Hezbollah pe lista sa de organizaţii teroriste în martie, raliindu-se astfel Olandei, SUA şi Canadei în acest demers.

Guvernul german a atenţionat deja împotriva consecinţelor acestui pas, în condiţiile în care Hezbollah joacă un rol social important în Liban, unde mişcarea este reprezentată în parlament şi în guvern.

Grenell a declarat că acest argument constituie o concluzie greşită, în condiţiile în care este posibil să ai o bună comunicare cu guvernul libanez fără să justifici mişcarea Hezbollah.

Citeşte şi: Fostul preşedinte al Zimbabwe, Robert Mugabe, a încetat din viaţă la 95 de ani

„Libanul primeşte mai mult ajutor pentru dezvoltare din partea SUA decât orice altă ţară din lume. Însă noi continuăm să fim loiali principiilor noastre şi să-i spunem mişcării Hezbollah pe nume: o organizaţie teroristă”, a mai afirmat el.

Serviciile de informaţii germane estimează că în jur de 1.000 de membri ai Hezbollah se află pe teritoriul Germaniei.