DISTRIBUIȚI
Military Today

Armata SUA a decis să retragă patru baterii de rachete Patriot din Arabia Saudită, considerând că ameninţarea pe care o reprezintă Iranul pentru interesele Statelor Unite în regiune a scăzut, a informat joi o sursă militară americană, citată de AFP, potrivit agerpres.

Două baterii Patriot desfăşurate după atacurile din septembrie contra a două situri petroliere majore din regatul saudit „pleacă”, a precizat acest responsabil militar sub protecţia anonimatului.


Citește și : Noul guvern israelian ‘intră-n pâine’ de săptămâna viitoare

Teheranul a fost acuzat de Riad şi aliaţii săi occidentali că este responsabil de aceste atacuri revendicate de rebelii houthi yemeniţi, care au provocat suspendarea temporară a jumătate din producţia saudită.

Celelalte două baterii repatriate au fost menţinute în regiune în martie, după un atac al facţiunilor proiraniene împotriva bazei irakiene de la Taji, la nord de Bagdad, unde au fost ucişi doi soldaţi americani şi unul britanic.

Acestea urmau să revină în Statele Unite pentru întreţinere şi rămăseseră în Arabia Saudită din cauza tensiunilor.

„Toată lumea ştia că este temporar, cu excepţia cazului în care situaţia se înrăutăţea”, a explicat responsabilul militar. „Situaţia nu s-a înrăutăţit, ele trebuie să revină”, a adăugat el.

Citește și : UE rămâne ‘preocupată’ de situaţia alegerilor din Polonia

Repatrierea acestor baterii de rachete înseamnă revenirea în Statele Unite a circa 300 de soldaţi, specializaţi în funcţionarea şi întreţinerea lor, a precizat sursa.

Această decizie a intervenit la o zi după formarea la Bagdad, după cinci luni de criză politică, a unui guvern condus de fostul şef al spionajului Mustafa al-Kazemi, printre puţinele personalităţi politice având uşi deschise la Washington, ca şi la Teheran.