DISTRIBUIȚI
AP

Statele Unite vor încerca să obţină în acest an un loc în Consiliul ONU pentru drepturile omului şi până atunci vor rămâne un observator activ care va vorbi deschis despre neregulile din întreaga lume, a anunţat miercuri şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, relatează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

„Am plăcerea să vă anunţ că SUA vor încerca să obţină un loc în Consiliul ONU pentru drepturile omului pentru mandatul 2022-2024. Cerem cu modestie sprijinul tuturor ţărilor membre ale ONU în dorinţa noastră de a avea din nou un loc în această instituţie”, a spus Blinken, adresându-se Consiliului prin videoconferinţă.


Citeşte şi: INCENDIU într-o tabără de refugiaţi din Grecia! Un copil a murit!

Administraţia fostului preşedinte american republican Donald Trump a anunţat în iunie 2018 că va părăsi acest organism cu sediul la Geneva, cea mai înaltă instanţă a ONU însărcinată cu apărarea drepturilor omului, acuzând Consiliul de ipocrizie şi de poziţii anti-Israel.

„Statele Unite plasează democraţia şi drepturile omului în centrul politicii lor externe, deoarece ele sunt indispensabile pentru pace şi stabilitate”, a subliniat secretarul de stat al SUA.

„Acest angajament este înrădăcinat în experienţa noastră de democraţie imperfectă şi deseori în urma propriilor idealuri, dar care încearcă mereu să devină o ţară mai unită, mai respectuoasă şi mai liberă”, a promis el, pe un ton net diferit de cel al predecesorului său, Mike Pompeo, care putea fi uneori acuzat de aroganţă, potrivit AFP.

Citeşte şi: Carles Puigdemont riscă să rămână fără imunitate europarlamentară. Spania îl aşteaptă cu cătuşe!

Chiar dacă a salutat utilitatea Consiliului şi a subliniat importanţa sa în special pentru a atrage rapid atenţia asupra diverselor crize, Blinken i-a atenţionat pe membrii instituţiei.

„Încurajăm Consiliul pentru drepturile omului să îşi analizeze modul de funcţionare, iar asta înseamnă inclusiv atenţia disproporţionată acordată Israelului”, a avertizat el, sugerând că Israelul şi teritoriile palestiniene trebuie să fie tratate ca oricare alt stat.

„Ţările cu cel mai prost bilanţ în materie de drepturile omului nu ar trebui să fie membri ai acestui Consiliu”, a adăugat el.