DISTRIBUIȚI
sputnik

SUA au anunţat un termen limită pentru Turcia până la sfârşitul lunii iulie pentru a alege între achiziţionarea de avioane militare americane şi sistemul de rachete rusesc, relatează BBC, potrivit news.ro .

Patrick Shanahan, Secretarul Apărării din SUA, a anunţat ultimatumul într-o scrisoare transmisă omologului său turc, Hulusi Akar.


Citește și : Dodon recunoaște în fața lui Plahotniuc că primea până la un milion de dolari pe lună din Rusia

Turcia, susţine el, nu poate cumpăra atât avioanele F-35 americane cât şi sistemul de rachete S-400 al Rusiei.

Cei doi aliaţi NATO sunt implicaţi într-un conflict privind rachetele ruseşti de mai multe luni.

SUA argumentează că sistemele Rusiei nu sunt compatibile cu sistemele defensive ale NATO şi reprezintă o ameninţare la adresa securităţii şi doreşte ca Turcia să cumpere avioanele sale Patriot.

Turcia s-a angajat să cumpere 100 de rachete Patriot şi a investit masiv în programul F-35, companiile din Turci construind 937 de piese ale avioanelor.

Shanahan susţine în scrisoarea sa că SUA sunt „dezamăgite” să audă că soldaţii turci au fost trimişi în Rusia pentru a se antrena cu sistemul S-400.

Citește și : Criză politică în R.Moldova: CCM declară neconstituțională numirea Maiei Sandu în funcția de premier

„Turcia nu va primi avioanele F-35 dacă va cumpăra rachetele S-400. Încă mai aveţi posibilitatea de a vă răzgândi”, a afirmat el.

„Nu dorim să avem avioanele F-35 în proximitate de rachetele S-400 din cauza abilităţii de a înţelege profilul F-35 a acelei bucăţi de echipament”, a precizat Shanahan.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat marţi că ţara sa este „determinată” să meargă mai departe cu achiziţia rachetelor S-400.