DISTRIBUIȚI

Statele Unite impun sanţiuni unui număr de 19 ruşi în legătură cu amestecul Rusiei în alegerile americane din 2016, inclusiv celor 13 ruşi inculpaţi în ancheta procurorului special Robert Mueller, transmite The Associated Press, conform news.ro .

Sunt vizate de asemenea cinci companii ruse, inclusiv Internet Research Agency (IRA), acuză că a orchestrat o campanie online de dezinformare în masă în vederea influenţării alegerilor cu scopul ca republicanul Donald Trump să o învingă pe democrata Hillary Clinton.


Citește și : SUA salută schimbarea de atitudine a marinei iraniene

Departamentul Trezoreriei a anunţat aceste sancţiuni în toiul unor critici dure la adresa lui Trump şi administraţiei sale, acuzaţi că nu au folosit autoritatea cu care i-a dotat Congresul pentru a pedepsi Rusia din cauza amestecului în alegeri. Trump este sceptic cu privire la acuzaţii.

Sancţiunile au la bază noile puteri pe care Congresul le-a aprobat anul trecut în vederea pedepsirii Moscovei din cauza amestecului în alegerile americane.

Sunt vizaţi oficiali care lucrează în cadrul serviciilor militare de informaţii ruse GRU.

Sancţiunile constau în blocarea activelor pe care le-ar deţine în Statele Unite cei vizaţi şi interzic americanilor să facă afaceri cu ei.

Departamentul Trezoreriei acuză într-un comunicat GRU şi armata rusă că s-au amestecat în alegerile americane din 2016 şi de faptul că sunt ”direct responsabile” de atacul NotPetya, care a afectat întreprinderi în întreaga Europă în iunie 2017.

”Administraţia înfruntă şi contracarează activităţi cibernetice ruse maligne, inclusiv încercarea lor de a se amesteca în alegerile din Statele Unite, atacuri cibernetice distructive şi pătrunderi vizând infrastructura critică”, a declarat secretarul Trezoreriei Steven Mnuchin.

”Aceste sancţiuni ţintite fac parte dintr-un efort mai larg împotriva unor atacuri nefaste în curs provenind din Rusia”.

Între persoanele vizate în ancheta lui Mueller se află Evgheni Prigojin, cunoscut drept ”bucătarul-şef” al preşedintelui Vladimir Putin, care a condus Internet Research Agency (IRA), cu sediul la Sankt Petersburg, şi 12 angajaţi ai IRA. Ei au fost inculpaţi luna trecută în ancheta lui Mueller.

Administraţia vizează, de asemenea Internet Research Agency (IRA), pe care ancheta lui Mueller o acuză că a orchestrat mare parte din atacurile cibernetice din timpul alegerilor prezidenţiale americane.

IRA a ”spart, alterat sau a provocat deturnări de informaţii cu scopul de a se amesteca sau submina procese electorale sau instituţii”, mai ales alegerile prezidenţiale, subliniază departamentul.

”IRA a creat şi gestionat un număr vast de profiluri online false care s-au prezentat ca fiind persoane americane legitime, cu scopul de include organizaţii de bază, grupuri de interes şi un partid politic de stat pe reţele de socializare”, se arată în comunicatul departamentului.

”Prin aceste activităţi, IRA a postat mii de anunţuri plătite (ads), care au ajuns la milioane de persoane online”.

Sancţiunile vizează de asemenea Serviciul federal rus de securitate (FSB) şi şase angajaţi ai acestuia, acuzaţi de atacuri cibernetice mai largi, inclusiv atacuri vizând jurnalişti ruşi, reprezentanţi ai opoziţiei ruse, politicieni străini şi oficiali americani -membri ai corpului diplomatic american, militari şi personal de la Casa Albă.

 

Citește și : Rămasă fără premier, Slovenia se îndreaptă cu paşi repezi spre alegerile anticipate