DISTRIBUIȚI
REUTERS

Autorităţile americane au sancţionat petrolierul iranian Adrian Darya 1, pe care îl acuză că transportă petrol în Siria şi încalcă astfel regimul de sancţiuni, precum şi pe căpitanul navei, a anunţat vineri Departamentul Trezoreriei, informează AFP, potrivit agerpres.

„Adrian Darya 1 este considerată o proprietate confiscată conform unui decret” care „îi vizează pe terorişti şi pe cei care susţin teroriştii sau acţiunile teroriste”, informează comunicatul instituţiei americane, care precizează că Akhilesh Kumar, căpitanul navei, face de asemenea obiectul acestei sancţiuni.


Citește și : Erdogan se va întâlni cu Trump la Adunarea Generală ONU din luna septembrie

Petrolierul „transportă 2.1 milioane de barili de petrol brut care vor aduce, în final, beneficii forţelor Al-Qods ai Gardienilor revoluţiei iraniene”, acuză administraţia americană.

Nava Adrian Darya 1, care anterior se numea Grace 1, a fost sechestrată pe 4 iulie în largul Gibraltarului.

Pe 18 iulie, petrolierului i s-a permis să părăsească Gibraltarul, în pofida presiunilor SUA, duşman declarat al Iranului, care doreau ca nava să rămână sub sechestru. Autorităţile britanice din Gibraltar au argumenta însă că regimul de la Teheran s-a angajat ca încărcătura navei să nu ajungă în Siria.

De atunci, petrolierul Adrian Darya 1 pluteşte pe Marea Mediterană fără a i se putea identifica destinaţia sau soarta încărcăturii pe care o transportă, chiar dacă Iranul a afirmat luni că a vândut petrolul aflat la bord, fără ca partea care a făcut achiziţia să fie cunoscută.

Citește și : Un soldat american a fost ucis ‘în timpul unei operaţiuni’ în Afganistan

„Nave precum Adrian Darya 1 (…) finanţează activităţi nefaste ale regimului şi propagă terorismul”‘, a acuzat sub-secretarul american al Trezoreriei însărcinat cu combaterea finanţării terorismului Sigal Mandelker.

„Oricine îi va aduce sprijin riscă să fie sancţionat”, a avertizat oficialul american.