DISTRIBUIȚI
Fair Observer

Departamentul Trezoreriei SUA a anunţat vineri că va impune sancţiuni mai multor oficiali chinezi pentru încălcări ale drepturilor omului în Tibet, o regiune chineză în care Beijingul este acuzat de numeroşi locuitori de represiune religioasă şi culturală, relatează AFP, potrivit agerpres

Trezoreria SUA a anunţat într-un comunicat îngheţarea activelor din Statele Unite ale liderilor Wu Yingjie, numit de Beijing în Tibet între 2016 şi 2021, şi Zhang Hongbo, şeful poliţiei din această regiune din Himalaya din 2018 şi care s-ar afla încă în funcţie, din cauza acuzaţiilor de tortură şi execuţie a deţinuţilor, precum şi de sterilizări forţate.


Citește și : ‘Negustorul morţii’ Viktor Bout a ajuns în Rusia

Măsurile survin într-un moment de relativă relaxare a tensiunilor dintre Beijing şi Washington, în urma întâlnirii dintre preşedinţii Joe Biden şi Xi Jinping de luna trecută în insula Bali. Cei doi lideri au convenit să consolideze dialogul dintre cele două ţări.

Wu Yingjie a dus o politică de „stabilitate” în Tibet care a dus la „încălcări grave ale drepturilor omului, inclusiv execuţii extrajudiciare, violenţe fizice, arestări arbitrare şi detenţii în masă”, potrivit Trezoreriei SUA.

„Alte abuzuri în timpul mandatului lui Wu Yingjie au inclus sterilizarea forţată, avorturi impuse, restricţii asupra libertăţilor politice şi religioase şi tortura deţinuţilor”, a adăugat sursa citată.

Citește și : Putin: Orice ţară care îndrăzneşte să atace Rusia cu arme nucleare va fi ştearsă de pe faţa pământului

China a intervenit militar în Tibet în 1951, după patru decenii de independenţă de facto a „Acoperişului lumii” după căderea Imperiului Chinez. Beijingul susţine că a adus în regiune condiţii de viaţă mai bune, notează AFP.

Însă mulţi tibetani acuză guvernul de represiune religioasă şi culturală şi denunţă sosirea în zonele populate de tibetani a migranţilor veniţi din alte regiuni ale Chinei.