DISTRIBUIȚI
Business Recorder

Statele Unite au impus sancţiuni împotriva a patru membri ai serviciilor de informaţii iraniene pentru rolul lor în tentativa de răpire a unei jurnaliste, cetăţeană americană de origine iraniană, la New York, din cauza criticilor ei la adresa Teheranului, a anunţat vineri Departamentul Trezoreriei, potrivit agenţiilor dpa şi Reuters, transmite agerpres.

Scopul tentativei de răpire dejucate era şi de a reduce la tăcere alţi critici ai Iranului care trăiesc în SUA şi în alte state, afirmă Washingtonul.


Citeşte şi: Biden scoate din arhiva secretă documente clasificate privind 9/11 – Black News

Sancţiunile prevăd îngheţarea bunurilor din SUA ale acuzaţilor şi interdicţia ca firme şi cetăţeni din SUA să facă afaceri cu ei.

Cei patru iranieni au fost inculpaţi în iulie la New York pentru, printre altele, plănuirea răpirii unui jurnalist şi activist pentru drepturile omului, al cărui nume nu a fost precizat.

Reuters a confirmat anterior că era vorba despre jurnalista iraniano-americană Masih Alinejad.

Tot atunci, SUA anunţau că inculpaţii erau liberi şi se aflau în Iran.

Washingtonul îl acuză pe Alireza Shahvaroghi Farahani, înalt responsabil al serviciilor de informaţii, că superviza planul, care implica angajarea unui detectiv particular pentru a supraveghea victima.

Opţiunile de răpire includeau recurgerea la ‘şalupe de tip militar pentru extragerea şi transportul (victimei) de la New York spre Venezuela’, se spune în comunicatul Trezoreriei.

Farahani este ‘însărcinat cu luarea la ţintă a disidenţilor iranieni în Statele Unite, Marea Britanie, Canada şi Emiratele Arabe Unite’, mai afirmă Departamentul Trezoreriei.

‘Serviciile iraniene de informaţii au plănuit să răpească un cetăţean american pe pământ american pentru a-i reduce la tăcere criticile. Astăzi, Statele Unite impun sancţiuni împotriva unui înalt oficial iranian şi a trei asociaţi pentru a demonstra că nu vom tolera astfel de încercări’, a indicat secretarul de stat Antony Blinken, într-o postare de Twitter.

Citeşte şi: O nouă variantă de coronavirus a fost descoperită în Africa de Sud. Mutaţiile sale sunt încă sub lupa cercetătorilor – Black News

Iranul a negat acuzaţiile şi a condamnat sancţiunile.

‘Cu asemenea scenarii demne de Hollywood, noua administraţie americană continuă politică eşuată de sancţiuni a celei vechi’, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Teheran, Saeed Khatibzadeh.

În loc de a răspândi acuzaţii lipsite de fundament, americanii ar trebui să încerce să-şi vindece ‘dependenţa de sancţiuni’, a mai spus purtătorul de cuvânt, potrivit agenţiei de ştiri ISNA.