DISTRIBUIȚI
Fair Observer

Statele Unite au impus marţi sancţiuni financiare împotriva a doi „militanţi-cheie” ai rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi că au „orchestrat atacuri” împotriva civililor, ţărilor vecine şi unor nave comerciale, relatează AFP, potrivit agerpres

Măsurile survin după ce preşedintele american Joe Biden a anulat înscrierea rebelilor houthi pe lista neagră a organizaţiilor teroriste, decisă la finalul mandatului de predecesorul său Donald Trump.


Citește și : O jurnalistă din Belarus a fost condamnată la închisoare

Organizaţiile umanitare se temeau ca o astfel de clasificare să nu împiedice transportarea de ajutor spre zonele vaste controlate de insurgenţi şi să nu provoace o mare foamete.

Administraţia Biden a explicat clar că acest pas înapoi a avut motive pur umanitare, şi încearcă de atunci să găsească alte mijloace de a ridica tonul împotriva rebelilor houthi şi de a-i determina să negocieze o soluţie politică la conflict.

Sancţiunile împotriva lui Mansour al-Saadi, prezentat ca şeful Statului Major al forţelor navale ale rebelilor, şi Ahmad Ali Ahsan al-Hamzi, comandant al forţelor aeriene, se înscriu în această logică.

„SUA condamnă distrugerea de situri civile de către militanţii houthi sancţionaţi astăzi”, a precizat Trezoreria într-un comunicat.

Actele lor „au urmărit să promoveze intenţiile destabilizatoare ale regimului iranian”, care îi susţine pe rebelii houthi, şi „să alimenteze conflictul yemenit, ducând la strămutarea a peste un milion de persoane şi împingând Yemenul în pragul foametei”, a adăugat el.

Conform Washingtonului, Mansour al-Saadi a organizat „atacuri, soldate cu morţi, asupra transportului maritim internaţional în Marea Roşie”, care au afectat atât nave militare, cât şi nave civile. El „a primit o instruire completă în Iran” şi „a contribuit la transportul ilegal de arme iraniene în Yemen”, acuză Trezoreria americană.

Generalul Ahmad Ali al-Hamzi, „de asemenea instruit în Iran”, este la rândul său prezentat ca şeful programului de drone al rebelilor, folosite pentru „atacuri ţintite”.

În ciuda dorinţei preşedintelui Biden de a da un nou elan negocierilor pentru pace în Yemen, violenţele se agravează la Marib, în nordul ţării, între rebelii houthi şi guvernul sprijinit de Arabia Saudită.

Citește și : Germania vrea să prelungească izolarea impusă

În timp ce Washingtonul a încetat să mai sprijine coaliţia militară condusă de Riad şi a trimis un emisar în regiune de două ori într-o lună, rebelii şi-au intensificat operaţiunile, iar aviaţia saudită le atacă poziţiile pentru a-i împiedica să avanseze.

Luni, secretarul american de stat Antony Blinken i-a presat pe rebelii houthi să îşi oprească ofensiva şi „să li se alăture saudiţilor, iar guvernului din Yemen, să acţioneze în mod constructiv în favoarea păcii”.