DISTRIBUIȚI

Guvernul american a impus restricţii de viză vizând 19 oficiali din Nicaragua care „au dat posibilitatea guvernului Ortega-Murillo să atace democraţia”, a anunţat vineri Departamentul de Stat, citat sâmbătă de DPA, potrivit agerpres.

Persoanele vizate sunt responsabili electorali şi oficiali politici de partid, a declarat Departamentul într-un comunicat.


Citește și :  Influencer-ii afgani DISPAR de pe reţelele sociale

„Preşedintele Daniel Ortega şi soţia sa, vicepreşedinta Rosario Murillo, au intimidat pe oricine care se opune eforturilor lor de a-şi întări puterea în Nicaragua”, potrivit comunicatului.

Pentru a realiza acest lucru, zeci de candidaţi politici, jurnalişti, studenţi şi lideri de afaceri, lucrători ai ONG-urilor şi avocaţi pentru drepturile omului au fost arestaţi şi oricine încearcă să candideze împotriva lor în alegerile din 7 noiembrie a fost descalificat, a adăugat Departamentul de Stat.

„Din cauza acţiunilor guvernamentale nedemocratice şi autoritare, procesul electoral din Nicaragua şi eventualele sale rezultate au pierdut orice credibilitate”, mai declară Departamentul.

Măsura urmează restricţiilor de viză anunţate la 12 iulie vizând 150 de judecători nicaraguani, procurori şi membri ai familiilor acestor oficiali.

Politica de restricţionare a vizelor se aplică „nicaraguanilor şi membrilor familiilor lor consideraţi responsabili sau complici în subminarea democraţiei, inclusiv cei cu responsabilitate sau complici în abuzuri privind drepturile omului, precum suprimarea protestelor paşnice”, adaugă comunicatul.

Un val de arestări a avut loc recent în Nicaragua. Opoziţia acuză guvernul autoritar al lui Ortega, la conducere din 2007, că încearcă să elimine rivalii posibili înainte de alegerile din luna noiembrie.

Citește și : Angela Merkel face o vizită de adio în Israel

Ortega a fost liderul forţelor revoluţionare care au luptat împotriva dictatorului Anastasio Somoza în anii 1970. Criticii îl acuză că a instaurat el însuşi o dictatură, împreună cu soţia sa.

În 2014, partidul lui Ortega şi-a folosit majoritatea parlamentară semnificativă pentru a aproba o reformă constituţională care să permită preşedintelui să rămână în funcţie pe durată nedeterminată.