DISTRIBUIȚI
Global Trade Magazine

Statele Unite au anunţat miercuri un nou pachet de sancţiuni împotriva Iranului, inclusiv a unei fundaţii controlate de liderul suprem de la Teheran, ayatollahul Ali Khamenei, transmite Reuters, scrie agerpres

Sancţiunile impuse de Departamentul Trezoreriei SUA sunt cele mai recente acţiuni din campania de ‘presiune maximă’ asupra Iranului dusă de administraţia preşedintelui Donald Trump, care – conform estimărilor după alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie – urmează să îşi încheie mandatul peste două luni.


Citește și : Nikol Paşinian anunţă un plan de recontrucţie în Nagorno-Karabah

Trezoreria afirmă că măsurile vizează reţeaua de binefacere Bonyad Mostazafan (Fundaţia celor oprimaţi), controlată de Khamenei, precum şi 10 persoane şi 51 de entităţi asociate cu aceasta. Organizaţia caritabilă cu ramificaţii economice, culturale şi de asistenţă socială a acumulat averi uriaşe, în contrast cu restul economiei iraniene, şi controlează în prezent sute de companii şi proprietăţi confiscate după revoluţia islamică din Iran, din 1979.

‘Liderul suprem al Iranului foloseşte Bonyad Mostazafan pentru a-şi recompensa aliaţii sub acoperirea carităţii’, a declarat secretarul Trezoreriei, Steve Mnuchin. ‘Statele Unite vor continua să se îndrepte împotriva oficialilor importanţi şi a surselor care generează venituri şi permit represiunea continuă a regimului împotriva propriului popor’, a adăugat el.

Departamentul Trezoreriei a decis sancţiuni şi împotriva ministrului iranian al informaţiilor secrete, Mahmoud Alavi, a cărui instituţie este acuzată de abuzuri grave împotriva iranienilor, cu încălcarea drepturilor omului, inclusiv în timpul protestelor din 2019. Represiunea de acum un an a fost una din cele mai sângeroase, dacă nu chiar cea mai brutală, de după revoluţia iraniană de acum patru decenii.

Citește și : Poliţia britanică l-a ARESTAT pe teroristul din Birmingham

Anul trecut, Reuters a relatat că în numai două săptămâni de la începutul revoltelor de anul trecut în Iran au fost ucişi aproximativ 1500 de oameni. Bilanţul a fost furnizat agenţiei de trei oficiali din ministerul de interne de la Teheran, cu precizarea că printre victime s-au aflat cel puţin 17 adolescenţi, 400 de femei, precum şi membri ai forţelor de securitate şi poliţişti. Ministerul a comunicat că au fost doar 225 de morţi. Protestele au izbucnit după ce s-a anunţat că preţul carburanţilor va creşte cu până la 200%, iar veniturile suplimentare vor fi folosite pentru ajutorarea familiilor sărace.