DISTRIBUIȚI

sursa foto:  captura YouTube

Washingtonul a anunţat marţi că impune sancţiuni împotriva a 10 organizaţii şi şase indivizi chinezi şi ruşi, afirmând că au contribuit la dezvoltarea programului nuclear al Coreii de Nord, informează AFP. 

Chinezii au reacționat imediat: Statele Unite ar trebui „să-şi corecteze imediat greşeala” de a impune unilateral sancţiuni asupra unor companii şi indivizi chinezi, pentru a nu dăuna cooperării bilaterale, a declarat marţi un purtător de cuvânt al ambasadei chineze în SUA, citat de Reuters.


„Departamentul Trezoreriei va continua să-şi sporească presiunea asupra Coreii de Nord, vizându-i pe cei care susţin dezvoltarea programelor nucleare şi balistice şi izolându-i de sistemul financiar american”, a avertizat secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, într-un comunicat.

„Este inacceptabil ca indivizi sau companii din China, Rusia sau din altă parte să permită Coreii de Nord să genereze venituri pentru dezvoltarea armelor de distrugere în masă”, a adăugat el.

Printre companiile vizate figurează în special Dandong Rich Earth Trading, cu sediul în China, şi Gefest-M, o companie cu sediul la Moscova, ambele cumpărând materii prime (vanadiu, metale) în folosul companiilor legate de programul de rachete balistice nord-coreean.

La începutul lunii iulie, Washingtonul a impus deja sancţiuni împotriva unei bănci din China, Bank of Dandong, acuzată de asemenea că a favorizat tranzacţii în beneficiul companiilor legate de acest program.

Statele Unite ar trebui „să-şi corecteze imediat greşeala” de a impune unilateral sancţiuni asupra unor companii şi indivizi chinezi, pentru a nu dăuna cooperării bilaterale, a declarat marţi un purtător de cuvânt al ambasadei chineze în SUA, citat de Reuters.

Washingtonul a anunţat marţi noi sancţiuni în legătură cu Coreea de Nord, vizând firme şi indivizi chinezi şi ruşi care ar fi facilitat programele de arme ale Phenianului.

„China se opune sancţiunilor unilaterale în afara cadrului Consiliului de Securitate al ONU” impuse unor „entităţi chineze şi persoane fizice de către orice ţară în conformitate cu legile sale interne”, a declarat purtătorul de cuvânt al ambasadei.

„Îndemnăm SUA sa îşi corecteze imediat greşeala pentru a nu avea un impact asupra cooperării bilaterale privind chestiuni relevante”, a adăugat el.

Tensiunile dintre Coreea de Nord şi Statele Unite au atins un nou apogeu în urmă cu zece zile după noi teste cu rachete balistice intercontinentale (ICBM) efectuate de Phenian.