DISTRIBUIȚI
Reuters

Statele Unite l-au dat marţi în judecată pe Edward Snowden, fost colaborator al Agenţiei de Securitate Naţională a SUA (NSA), care în 2013 a dezvăluit conţinutul a sute de telegrame diplomatice secrete, despre sistemul pus la cale de SUA de supraveghere a convorbirilor telefonice şi a internetului, afirmând că noua sa carte intitulată ”Permanent Record” încalcă acorduri de confidenţialitate, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Departamentul de Justiţie a indicat că Snowden îşi publică cartea de memorii fără a o supune agenţiilor de informaţii pentru revizuire, adăugând că discursurile susţinute de Snowden au încălcat de asemenea acorduri de confidenţialitate.


Citeşte şi: Netanyahu nu renunţă şi propune un ‘guvern sionist puternic’ în Israel

Statele Unite cercetează toate veniturile obţinute de Snowden din carte, a anunţat Departamentul de Justiţie. În cadrul procesului sunt numite totodată drept inculpaţi nominali ”entităţi corporative”’ aflate în spatele publicării cărţii.

Un purtător de cuvânt al lui Snowden nu a putut fi contactat imediat şi editura Macmillan nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

Citește și : Accident rutier grav în Italia. Zeci de răniţi după ce un autobuz a ieşit de pe carosabil

În vârstă de 36 de ani, Edward Snowden trăieşte în prezent în Rusia, care i-a acordat azil. După scurgerea de informaţii de la NSA, el a părăsit Statele Unite şi a rămas blocat într-un aeroport din Moscova întrucât paşaportul i-a fost anulat.

Deşi este privit de unii ca un erou, autorităţile americane doresc ca Snowden să fie judecat pentru dezvăluiri de informaţii clasificate.