DISTRIBUIȚI
stiripesurse.ro

Guvernul SUA a anunţat miercuri noi restricţii împotriva Cubei, care vin să pună în practică angajamentul preşedintelui Donald Trump de a anula măsurile administraţiei precedente a lui Barack Obama vizând apropierea de regimul de la Havana, relatează agerpres .

În urma modificărilor care urmează să intre în vigoare joi, persoanele fizice şi juridice din SUA nu vor mai avea voie să facă tranzacţii financiare „directe” cu entităţi cubaneze controlate de serviciile militare, de informaţii şi securitate.


Citiți și : Eșec pentru înființarea unui front unit pentru alegerile regionale din Catalonia între pricipalele două partide separatiste

Departamentul de Stat american a publicat şi lista acestor entităţi, între care se numără Grupul de administrare a întreprinderilor Gaesa, puternicul conglomerat al armatei care controlează între altele o parte din industria turistică a Cubei, aflată în plin avânt.

Americanii vor putea „să călătorească în continuare în Cuba şi să susţină micile întreprinderi particulare” din insulele Caraibe. Totuşi, emiterea permiselor de călătorie în scop „cultural” în Cuba, un motiv frecvent invocat pentru a face turism, va fi restricţionată, astfel de voiaje urmând să se facă doar „sub auspiciile unei organizaţii” cu sediul în SUA.

„Ne-am întărit politica privind Cuba pentru a limita accesul armatei cubaneze la activităţi economice şi pentru a încuraja guvernul (de la Havana) să se îndrepte către o mai mare libertate politică şi economică pentru poporul cubanez”, se arată într-un comunicat semnat de ministrul american al comerţului, Steven Mnuchin.

Relaţiile dintre SUA şi Cuba s-au tensionat în ultimele luni din cauza misterioaselor „atacuri acustice” care au afectat sănătatea a 24 de diplomaţi americani aflaţi în post la Havana, în urma cărora Washingtonul şi-a redus personalul diplomatic din insulă.