DISTRIBUIȚI
BusinessLIVE

Un emisar american a declarat vineri că ţara sa este dispusă să discute cu Phenianul măsuri de restabilire a încrederii, în timp ce Washingtonul îşi reînnoieşte eforturile de a convinge Coreea de Nord să renunţe la arsenalul său nuclear, informează France Presse, potrivit agerpres.

Peninsula a cunoscut o detensionare spectaculoasă în acest an când preşedintele american Donald Trump s-a întâlnit cu liderul nord-coreean Kim Jong Un în iunie la Singapore.


Citește și : Încă o demisie în Administrația Trump: șeful Pentagonului va părăsi postul „la sfârşitul lui februarie”

Trump şi Kim s-au angajat atunci asupra „denuclearizării complete a Peninsulei Coreea”, o formulă vagă supusă tuturor interpretărilor.

De atunci, negocierile între cele două ţări sunt în impas. Ambele părţi se acuză reciproc de rea-credinţă.

„Statele Unite nu au nicio intenţie să relaxeze sancţiunile unilaterale sau sancţiunile ONU”, a declarat Stephen Biegun, reprezentant special american pentru Coreea de Nord.

„Cu toate acestea, în contextul angajamentului nostru cu Coreea de Nord, suntem gata să explorăm o serie de alte lucruri care ar putea stabili încrederea”, a spus el.

„Există o serie de iniţiative pe care am dori să le studiem la începutul procesului de denuclearizare a Coreii de Nord”. El a refuzat să spună care ar putea fi.

Citește și : Cel puțin 5 mineri morți, în urma unei explozii la o mină din Cehia

Emisarul a declarat deja că Washingtonul va facilita acordarea de ajutoare „umanitare” organizaţiilor americane în Coreea de Nord prin relaxarea interdicţiei cetăţenilor americani de a vizita ţara izolată.

Cu o zi înainte, şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, şi-a exprimat speranţa în desfăşurarea unui nou summit între Kim şi Trump „la scurt timp după Anul Nou”.