DISTRIBUIȚI

Statele Unite s-au declarat marţi „extrem de preocupate” de votul parlamentului israelian pentru legitimarea anumitor colonii, considerând decizia „provocatoare” şi o încălcare a promisiunilor făcute aliatului său american, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Statele Unite sunt extrem de preocupate de faptul că Knesset-ul israelian a adoptat o legislaţie care anulează părţi semnificative ale legii de dezangajare din 2005”, a declarat jurnaliştilor purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Vedant Patel.


Citește și : UE aprobă alocarea a 2 miliarde de euro pentru achiziţionarea şi livrarea de muniţii de artilerie Ucrainei

Diplomaţia americană consideră „ofensatoare şi periculoase” remarcile ministrului israelian de finanţe Bezalel Smotrich, care a negat duminică la Paris existenţa palestinienilor atât ca indivizi cât şi ca popor.

„Credem că aceste declaraţii nu sunt doar inexacte, ci şi tulburătoare şi periculoase”, a afirmat, de asemenea, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

Parlamentul israelian (Knesset) a revocat marţi legea care ordona evacuarea a patru colonii evreieşti din Cisiordania ocupată, una din primele decizii majore ale coaliţiei naţionalist-religioase a premierului Benjamin Netanyahu, notează Reuters.

Legea iniţială, adoptată în 2005, ordona evacuarea a patru colonii evreieşti din nordul Cisiordaniei şi dezangajarea Israelului din Fâşia Gaza. Revocarea sa le va permite rezidenţilor revenirea în aceste colonii, cu condiţia ca ea să fie aprobată de armata israeliană.

Citește și : Irak-20 de ani după invazia SUA: Invazia a lăsat ţara plină de orfani

După războiul din 1967, Israelul a înfiinţat în jur de 140 de colonii pe teritoriul pe care palestinienii îl consideră inima unui viitor stat. În plus faţă de aşezările autorizate, grupuri de colonişti au ridicat zeci de aşezări fără permisiunea guvernului.

Majoritatea puterilor lumii consideră aşezările construite în teritoriul anexat de Israel în 1967 ca ilegale în baza dreptului internaţional, iar extinderea lor drept un obstacol în calea păcii.