DISTRIBUIȚI

SUA analizează o reducere substanţială a prezenţei lor militare în Africa de Vest şi chiar o retragere totală a forţelor angajate în lupta antiteroristă, scrie cotidianul New York Times (NYT) în ediţia de marţi, citând responsabili americani, potrivit AFP, scrie agerpres.

Subiectul este discutat deocamdată la nivelul Pentagonului, în cadrul unei redesfăşurări generale a trupelor americane. O decizie nu va fi luată mai devreme de luna ianuarie, afirmă publicaţia.


Citește și : ONU cere o ‘anchetă independentă şi imparţială’ în cazul Khashoggi

Solicitat de AFP, Pentagonul nu a dorit să comenteze pe marginea acestor informaţii.

Ministrul apărării, Mark Esper, vrea să revizuiască dispozitivul militar extern printr-o dezangajare din misiunile de contraterorism, pentru o mai bună focalizare pe cele două priorităţile ale sale, China şi Rusia.

Prima etapă a acestei reduceri a operaţiunilor externe ar privi Africa, unde SUA au desfăşuraţi între 6.000 şi 7.000 de militari în vestul, dar şi în estul continentului, mai ales în Somalia.

O retragere americană din Africa de Vest ar constitui o lovitură dură pentru forţele franceze care luptă împotriva grupărilor jihadiste în Mali, Niger şi Burkina Faso, afirmă New York Times.

Potrivit cotidianului, sprijinul Washington în aceste operaţiuni, mai ales în materie de informaţii şi logistică, costă Pentagonul în jur de 45 milioane de dolari anual.

Citește și : Putin avertizează: Rusia poate distruge orice sistem antibalistic existent

Preşedintele Donald Trump a promis în campania din 2016 că va pune capăt ‘războaielor fără sfârşit’. El a anunţat deja o reducere semnificativă a efectivelor desfăşurate în Siria şi îşi propune să facă acelaşi lucru şi în Afganistan, unde SUA sunt implicate militar de aproape două decenii.