DISTRIBUIȚI
Fair Observer

Statele Unite au impus sancțiuni împotriva a două bănci rusești, a unei companii nord-coreene și a unei persoane pe care le acuză că susțin programul nord-coreean de arme de distrugere în masă, sporind presiunea asupra Pyongyangului din cauza noilor lansări de rachete balistice, scrie Reuters, informează mediafax.

Cea mai recentă măsură americană a venit la o zi după ce China și Rusia s-au opus prin veto unei inițiative conduse de SUA de a impune mai multe sancțiuni ONU asupra Coreei de Nord din cauza lansărilor sale de rachete balistice, divizând Consiliul de Securitate al ONU pentru prima dată de când a început să pedepsească Pyongyangul în 2006.


Citește și : Putin i-a spus cancelarului Austriei că acuzaţiile privind criza alimentară sunt ‘lipsite de fundament’

Vetourile au venit în ciuda a ceea ce Statele Unite spun că a fost un al șaselea test cu o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) efectuat de Coreea de Nord în acest an și a semnelor că Pyongyang se pregătește să efectueze primul său test nuclear din 2017.

Într-o declarație, Departamentul Trezoreriei SUA a precizat că a vizat Air Koryo Trading Corp, precum și instituțiile financiare rusești Far Eastern Bank și Bank Sputnik pentru că au contribuit la achiziții și la generarea de venituri pentru organizațiile nord-coreene.

China a îndemnat Statele Unite să ia măsuri – inclusiv să ridice unele sancțiuni unilaterale – pentru a convinge Pyongyangul să reia discuțiile, blocate din 2019, după trei summituri eșuate între liderul nord-coreean Kim Jong Un și președintele american de atunci, Donald Trump. Statele Unite au declarat că Pyongyangul nu ar trebui să fie recompensat.

Citește și : Iranul va lua ‘măsuri punitive’ împotriva Greciei în legătură cu confiscarea petrolului iranian de pe o navă (presă)

La sfârșitul zilei de vineri, înalții diplomați din Coreea de Sud, Japonia și Statele Unite au emis o declarație comună în care au afirmat că Coreea de Nord a „crescut semnificativ ritmul și amploarea lansărilor de rachete balistice din septembrie 2021”.

În declarație, secretarul de stat american Antony Blinken, ministrul sud-coreean de externe Park Jin și ministrul japonez de externe Yoshimasa Hayashi au îndemnat Pyongyang să „revină la negocieri”.