DISTRIBUIȚI
DW

Statele Unite au afirmat luni că doresc să-şi continue „parteneriatul puternic” cu viitorul guvern german care va fi alcătuit după alegerile legislative desfăşurate duminică, notează AFP, potrivit agerpres

„Aşteptăm finalul negocierilor vizând formarea următorului guvern german”, le-a declarat jurnaliştilor o purtătoare de cuvânt a diplomaţiei de la Washington, Jalina Porter.


Citește și : Premierul R. Moldova PLEACĂ la Bruxelles

„Suntem nerăbdători să continuăm parteneriatul nostru puternic cu Germania în mai multe dosare-cheie care interesează ambele ţări”, a adăugat ea.

Întrebată despre temerea că discuţiile vor dura luni de zile, ea a subliniat că „actualul guvern german” va rămâne în funcţie până la formarea unei noi echipe. Între timp, „sperăm să continuăm dialogul nostru cu responsabilii germani pe probleme bilaterale ca şi asupra provocărilor globale”, a explicat Jalina Porter.

Citește și : Japonia se pregăteşte să ridice starea de urgenţă

Germania, un pol de stabilitate în epoca Angelei Merkel, a basculat într-o confuzie politică mai puţin obişnuită cu doi candidaţi la funcţia de cancelar în urma alegerilor parlamentare ce ar putea să o priveze de vizibilitate internaţională mai multe luni.

Cu 25,7% din voturi, Olaf Scholz, liderul SPD (centru-stânga), doreşte să fie cancelar. Rivalul său din partea uniunii CDU/CSU (centru-dreapta), Armin Laschet, refuză, totuşi, să renunţe în pofida rezultatului istoric scăzut, 24,1%, al taberei sale.