DISTRIBUIȚI

Statele Unite s-au declarat miercuri ”dezamăgite” de negocierile indirecte cu Iranul privind dosarul nuclear, care au început marţi la Doha, în Qatar, unde ”nu s-a înregistrat niciun progres”, potrivit Washingtonului, relatează AFP, potrivit agerpres.  

Emisarul american pentru Iran, Robert Malley, şi negociatorul iranian, Ali Bagheri, au deschis marţi la Doha discuţii indirecte prin intermediul Uniunii Europene (UE) în vederea deblocării negocierilor de la Viena privind dosarul nuclear iranian.


Citește și : Şefa guvernului francez cere includerea dreptului la avort în Carta drepturilor fundamentale a UE

Discuţiile din Austria deschise în aprilie 2021 au ca scop reintegrarea Statelor Unite în acordul nuclear internaţional din 2015 şi respectarea pe deplin de către Iran a angajamentelor prevăzute de acest pact.

”Discuţiile indirecte de la Doha s-au încheiat” şi ”suntem dezamăgiţi de faptul că Iranul a refuzat din nou să răspundă pozitiv iniţiativei UE şi, prin urmare, nu s-a înregistrat niciun progres”, a declarat miercuri seara un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA.

”Iranul a ridicat probleme care nu au nicio legătură cu JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action – Planul de Acţiune Comun şi Cuprinzător, n.red.) şi nu pare pregătit să ia decizia fundamentală dacă doreşte să revină la acord sau să renunţe”, a adăugat el.

Anterior, Enrique Mora, coordonatorul UE, a indicat că ”nu există încă progresele sperate” de echipa sa în cadrul discuţiilor.

Iranul estimase totuşi în cursul zilei că un acord cu SUA este posibil, dar a subliniat că negocierile urmau să fie finalizate miercuri seara.

Citește și : Canada îşi sporeşte prezenţa diplomatică în Europa Centrală şi de Est, precum şi în Caucaz

Dialogul cu Iranul, reluat la Viena în aprilie 2021 de SUA, Rusia, China, Regatul Unit, Franţa şi Germania a ajuns în martie anul acesta într-un punct mort, situaţie pentru care americanii şi iranienii s-au acuzat reciproc.

În prezent, Iranul nu mai respectă restricţiile privind programul său nuclear pe care le acceptase conform acordului din 2015 în schimbul suspendării sancţiunilor.