DISTRIBUIȚI
U.S. Secretary of State Antony Blinken speaks during a Senate Foreign Relations Committee hearing on the Fiscal Year 2023 Budget at the U.S. Capitol in Washington, U.S., April 26, 2022. Bonnie Cash/Pool via REUTERS

Secretarul de stat al SUA  Antony Blinken a exprimat joi solidaritatea Washingtonului cu populaţia din Hong Kong şi a deplâns ”erodarea autonomiei” în teritoriul controlat de China, relatează AFP, potrivit agerpres.  

”Este de acum clar că autorităţile din Hong Kong şi Beijing nu mai consideră participarea democratică, libertăţile fundamentale şi independenţa mass-media ca parte” a sistemului de guvernare ”o ţară, două sisteme”, a indicat Blinken într-un comunicat, referindu-se la numele modelului convenit de Marea Britanie şi China în cadrul retrocedării, în 1997.


Citește și : Stoltenberg: Grecia este gata să pună la dispoziţie nave pentru exportul cerealelor ucrainene

Blinken a afirmat că legea strictă privind securitatea naţională impusă de Beijing în 2019 a dus la ”erodarea autonomiei” teritoriului şi a afectat ”drepturile şi libertăţile locuitorilor din Hong Kong în ultimii doi ani”.

”Autorităţile au întemniţat opoziţia” şi ”au făcut percheziţii în mass-media independente, au închis muzee (…), au slăbit instituţiile democratice”, a denunţat responsabilul american.

Preşedintele chinez Xi Jinping a sosit în Hong Kong în ajunul celebrărilor care marchează 25 de ani de când Marea Britanie a retrocedat fosta colonie către China în 1997, notează DPA.

Citește și : Avertizare ‘cod roşu’ de caniculă, în vigoare în 22 de oraşe din Italia

Regiunea Administrativă Specială, după cum este desemnat Hong Kong-ul în virtutea acordului ce trebuia să acorde oraşului de aproximativ 7 milioane de locuitori o largă autonomie timp de 50 de ani după retrocedarea de către britanici, a fost condusă multă vreme după principiul „o ţară, două sisteme”.

Cu toate acestea, în 2020 Beijingul a introdus o nouă lege controversată a securităţii naţionale, punând capăt protestelor în masă pro-democraţie.