DISTRIBUIȚI
Time
Representative Stacey Abrams, a Democrat from Georgia, speaks during the Democratic National Convention (DNC) in Philadelphia, Pennsylvania, U.S., on Monday, July 25, 2016. The Democratic National Committee gloated as Republicans struggled to project unity during the party's national convention, but they are now facing a similar problem after their leader resigned on the eve of their own gathering. Photographer: David Paul Morris/Bloomberg via Getty Images

Votanţii democraţi din statul american Georgia au desemnat, marţi, pentru prima dată în istoria Statelor Unite o femeie de culoare drept candidat în alegerile pentru funcţia de guvernator, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Stacey Abrams a câştigat nominalizarea Partidului Democrat, devenind prima afroamericană care va reprezenta un mare partid la alegerile pentru un post de guvernator, a comunicat proiectul Gender Watch, o organizaţie nonpartizană care urmăreşte procesele electorale.


Citește și : Amnesty International anchetează crimele comise de ARSA în Myanmar

Stacey Abrams s-a numărat printre candidaţii desemnaţi de votanţi din patru state pentru a-i reprezenta la alegerile de la jumătatea mandatului, în noiembrie.

Un număr record de femei vor candida, mai ales din partea democraţilor, la primele alegeri ce vor fi organizate după ce republicanul Donald Trump a câştigat în 2016 cursa pentru Casa Albă.

Câteva din aceste alegeri primare pot fi considerate un referendum asupra diviziunilor deja de lungă durată din interiorul Partidului Democrat.

În Georgia, cursa, care a fost atent urmărită, a evidenţiat strategiile divergente ale Partidului Democrat privind căile de a câştiga în acest stat sudic dominat de republicani.

Stacey Abrams a învins-o în alegerile primare democrate pe Stacey Evans, care este albă, şi a argumentat că democraţii nu pot învinge fără a-i convinge pe votanţii albi moderaţi care pot oscila între partide.

Ea îşi propune să mobilizeze votanţii de culoare, un grup demografic puternic, dar care adesea absentează de la vot, pentru a forma o coaliţie câştigătoare cu progresiştii albi.

În Texas şi Kentucky, competiţiile electorale au împins de asemenea femei în prim-planul luptei pentru Camera Reprezentanţilor, unde democraţii au nevoie să câştige 23 de locuri de la republicani pentru a prelua controlul.

Democraţii din Kentucky au ales-o pe Amy McGrath, fost pilot de vânătoare în Marina americană, în dauna candidatului promovat de Comitetul Democrat al Campaniei pentru Congres (DCCC). Amy McGrath îl va avea ca adversar în noiembrie pe actualul deţinător al mandatului, republicanul Andy Barr.

În Texas, două femei sprijinite de establishment-ul democrat au câştigat nominalizările pentru două posturi în Camera Reprezentanţilor cu şanse pentru Partidul Democrat. Gina Ortiz Jones, veterană din războiul din Irak, speră să fie prima lesbiană filipineză-americană care va ajunge în Congres, loc pentru care va candida împotriva republicanului Will Hurd, titularul mandatului.

Citește și : Coreea de Nord le permite jurnaliștilor sud-coreeni să viziteze situl de testare nucleară

Tot în Texas, democrata Lupe Valdez, de origine latino-americană şi fost şerif, a fost aleasă să candideze împotriva guvernatorului republican Greg Abbott. Ea este considerată totuşi cu puţine şanse de a deveni prima lesbiană guvernator în acest stat conservator.

Şi în Arkansas au avut loc alegeri, guvernatorul republican Asa Hutchinson câştigând competiţia primară.