DISTRIBUIȚI
Radio Timisoara

Rusia a criticat miercuri SUA pentru decizia lor de a-şi suspenda finanţarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în timp ce China au îndemnat Statele Unite să-şi respecte obligaţiile faţă de OMS, informează EFE, AFP şi Reuters, scrie agerpres.

„Politicienii din această ţară (SUA) găsesc mereu vinovaţi: pentru pandemie, China şi OMS; pentru înfrângerea lui (Hillary) Clinton, Rusia; pentru problemele din sistemul sanitar american, pe însuşi (Vladimir) Putin”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe rus, Maria Zaharova, citată Interfax, preluată de EFE.


Citește și : Comisia Europeană prezintă un plan pentru ridicarea treptată a restricțiilor

Zaharova a apreciat că pentru clasa politică americană „important este să găsească o ‘probă’ imaginară şi s-o prezinte lumii drept dovada vinovăţiei altora şi a propriei sale infailibilităţi”.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al MAE chinez, Zhao Lijian, şi-a exprimat „puternica îngrijorare” după decizia lui Trump de a suspenda contribuţia ţării sale la OMS, a cărei implicare în gestionarea pandemiei de COVID-19 a fost criticată de liderul de la Casa Albă.

„Această decizie va slăbi capacităţile OMS şi va submina cooperarea internaţională împotriva epidemiei”, a apreciat Zhao Lijian, citat de AFP.

Întrebat într-un briefing de presă dacă Republica Populară Chineză se gândeşte să suplinească diferenţa, Zhao Lijian a fost rezervat: „China evaluează chestiunile relevante în conformitate cu necesităţile situaţiei”.

El a apreciat că pandemia, care a infectat aproape 2 milioane de oameni la nivel global, se află în stadiu critic şi că decizia Washingtonului va afecta toate ţările lumii.

Preşedintele Donald Trump a anunţat marţi suspendarea contribuţiei SUA la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pe motivul „proastei gestionări” a pandemiei noului coronavirus.

Trump a declarat că OMS a „eşuat în îndeplinirea obligaţiei sale de bază şi trebuie să fie trasă la răspundere”.

Citește și : Americanii ar vrea ca Biden să gestioneze criza provocată de coronavirus, iar Trump să conducă economia

Liderul american a adăugat că OMS a promovat „dezinformarea” din partea Chinei în legătură cu acest virus care probabil a determinat o răspândire mai largă a acestuia decât ar fi fost cazul dacă organizaţia cu sediul la Geneva ar fi gestionat corect criza.

Statele Unite sunt principalul finanţator al OMS, cu o contribuţie de peste 400 de milioane de dolari în 2019, circa 15% din bugetul organizaţiei.