DISTRIBUIȚI
The Atlantic

Statele Unite au îndemnat vineri ţările care sprijină financiar regimul lui Nicolas Maduro în Venezuela ca să dezvăluie condiţiile împrumuturilor lor, denunţând jefuirea minereurilor aurifere cu scopul de „a umple cuferele” celor care îl susţin pe preşedintele venezuelan, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin, a lansat un apel într-un comunicat pentru ca „toate ţările care au acordat împrumuturi regimului Maduro să fie complet transparente şi să dezvăluie integral condiţiile şi garanţiile cerute poporului venezuelean”. China şi Rusia sunt principalii aliaţi ai regimului de la Caracas.


Citește și : Juncker: „Dl Orban nu-şi mai are locul în sânul PPE”

Miniştrii de finanţe ai Statelor Unite, Japoniei, mai multor ţări din Europa şi America Latină au organizat o reuniune asupra Venezuelei ,la Bali, în Indonezia, în paralel cu adunările anuale ale FMI şi Băncii Mondiale.

„Miniştrii au schimbat informaţii despre eforturile noastre comune pentru a dezmembra reţelele corupte de participanţi la regimul lui Maduro care se îmbogăţesc în dauna poporului venezuelan”, a subliniat Trezoreria SUA.

Steven Mnuchin a precizat că grupul „a discutat în detaliu (…) despre jefuirea minereurilor aurifere, deversarea de mercur toxic şi vânzarea în secret a resurselor poporului venezuelean pentru a umple cuferele celor care îi acordă mijloace financiare lui Maduro”.

Criza umanitară s-a agravat în Venezuela care s-a prăbuşit în recesiune şi se confruntă cu o inflaţie excepţională. Potrivit Washingtonului, din 2017, circa 2,6 milioane de venezueleni au fugit din ţară în statele vecine.

Citește și : Pastorul Andrew Brunson va fi adus de armata americană în SUA via Germania